“Eenvoud is de ultieme verfijning” aldus Leonardo da Vinci. “Perfectie wordt bereikt, niet wanneer er niets meer is om toe te voegen, maar wanneer er niets meer is om weg te laten”. Voor menig TA gebruiker ligt daar een grote uitdaging. Menig chart die ik voorbij zie komen begint al aardig op een kerstboom te lijken, en laten we eerlijk zijn, die van ons is inmiddels ook een beetje druk. En hoeveel fondsen volgt u eigenlijk? Meer dan 50? Heeft u daarin nog voldoende overzicht?

Ik wil u dan ook uitdagen eens “naakt” te gaan. Nee, dit is niet grensoverschrijdend bedoelt, maar in de context van een “naked chart”. Gewoon even alles er afhalen en beginnen bij het begin. Er zijn vaak heel veel indicatoren beschikbaar, maak vaak wordt de basis overgeslagen, namelijk het leren lezen van toppen en bodems. Daar ligt dan ook een mooie oefening en u leert wellicht de markt beter te begrijpen als u begint met een basis chart. Eerst de barchart, dan de candlestick. Een hele goede oefening is bijvoorbeeld om alle toppen en bodems te markeren en daarnaast ook de uitbraak punten een kleine markering te geven. Begin op de week- en de dagchart en gebruik in beginsel één asset. De kans is groot dat u door deze oefening binnen een paar weken al andere dingen gaat zien dan voorheen en een veel beter gevoel krijgt voor marktritme, actie- en reactiezones en de marktclassificaties. Ons Dashboard wordt daardoor ook duidelijker en een beter hulpmiddel.

Daarna is het misschien mogelijk om indicatoren toe te voegen, maar stel uzelf daarbij vooral kritische vragen wat de indicator eigenlijk laat zien en wat u er aan heeft. Indicatoren meten, ze voorspellen niet. Zo geven candles en barcharts de koersontwikkeling binnen een tijdspad aan. De candles veranderen naarmate de tijdsinstelling verandert. Een Bullish Engulfing in Europees tijdvak kan een Doji zijn in Aziatisch tijdvak. Maar wat betekent dat voor candlestickpatronen? En wat doet de SMA eigenlijk? Het is slechts een filter in de vorm van een koersgemiddelde met een zelfgekozen parameter en de swingteller meet de koers ten opzichte van vier dagen terug. Dat betekent niet dat ze daardoor niet meer bruikbaar zijn, integendeel, je kunt er een prima beslissingsmodel omheen bouwen. De kunst en de uitdaging is het simpel te houden, Keep It Simple and Stupid (KISS) is niet voor niets een bekende kreet in technische analyse land. Toppen en bodems, meer overzicht op de chart en minder fondsen om te volgen.
Rust en overzicht brengen u dan vast extra rendement. (WdB)

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!