Heeft u wel eens van het begrip marktanomalie gehoord? Het is een waargenomen onregelmatigheid in de markt, iets wat niet volgens een bepaald model verklaard kan worden, die onregelmatigheid, uitzondering of afwijking van wat normaal is. Door van dergelijke onregelmatigheden gebruik te maken kunnen beter dan gemiddelde rendementen worden gehaald. Vele beurswijsheden kunnen bestempeld worden als een marktanomalie. Ik zal ze niet allemaal opnoemen, één wil ik aan het einde van de maand januari er uitlichten, u raadt het al, het januari effect. Deze beurswijsheid kent twee varianten, de ene variant wordt echt het januari-effect genoemd, de andere variant is een slogan “Zoals januari gaat, gaat het jaar”. Er is zelfs een derde variant die ervan uitgaat dat de eerste vijf handelsdagen van januari voorspellend zijn voor de rest van het jaar.

Januari effect
Deze beurswijsheid houdt in dat de eerste maand van het jaar een betere beursmaand is dan de rest van het jaar. Is januari daadwerkelijk een bovengemiddeld goede beursmaand? Ik heb de cijfers van de AEX index vanaf 1984 er bijgehaald en dan blijkt dat van de 40 januari maanden er 26 zijn met een positief resultaat met een gemiddelde van +3,68%. Dus in 65% van de gevallen scoort januari positief, maar dat wil niet zeggen dat januari bovengemiddeld scoort. In termen van winstgevendheid zijn er vijf maanden die beter scoren, te weten maart en april, juli, november en december. Een zesde plaats voor januari dus. Een en ander impliceert dat trendbeleggers vaak genoeg kunnen profiteren van een positief resultaat in de eerste maand, niks meer en niks minder.

“Zoals januari gaat, gaat het jaar”
Als januari positief scoort, dan zal het hele jaar in de plus eindigen, zo luidt deze beurswijsheid. Vorig jaar scoorde januari een plus van 8%, heel 2023 gaf een plus van 14%, dus dat klopte. Gerekend vanaf 1984 ging deze beurswijsheid maar 3x niet op, dus in 92% van de gevallen wordt het jaar positief afgesloten als januari positief eindigt.
Welnu, januari 2024 gaat de boeken in met een plus van ruim 4%, dus is de kans zeer groot dat 2024 een mooi beleggingsjaar zal worden. Goed nieuws toch?

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!