Wat nu? Een nieuw avontuur van Harry Potter? Niets van dit alles, maar wel een nadere uiteenzetting van de spriet onder of boven de body candle, ook wel shadow, lont of wick genoemd. Sta mij toe een stukje proza met u delen.
Op bijgaande figuur staan alle componenten van een candlestick vermeld, daar ziet u ook de wicks, ik noem het daar shadows. Met de wicks krijg je een dieper inzicht in de dynamiek van de markt, het koersritme en sentiment. Ik zal diverse wicks benoemen, waarbij ik een lichte aanslag pleeg op uw fantasie, visualiseer voor uzelf mijn tekst en uitleg.

Laat ik met een makkelijke variant beginnen, een candle zonder sprietjes of wicks. Wij noemen dat een Marobozu candle, ofwel eenrichtingsverkeer van de stier (witte body) of de beer (zwarte candle).

De variant die hier lijnrecht tegenover staan, is de Doji candle, ofwel een lichaamloze candle met redelijke sprieten naar boven en naar onder. Het weerspiegelt de besluiteloosheid bij de spelers om overtuigend richting te kiezen, waarbij er wel wordt gesparteld, afhankelijk van de lengte van de wicks. Het zegt ook iets over de nervositeit en volatiliteit bij de spelers.

Dan hebben we de candle met een heel kleine wick op en onder de body. Dit impliceert dat de strijd zich vooral afspeelt boven in het veld (witte candle) met aanzwellende stierendrang. Bij een zwarte candle voeren de beren de druk op door de koers voornamelijk onder in het veld te houden.

De alleraardigste variant vind ik de lange wicks onder of boven een relatief kleine body. Stel je voor een kleine witte candle met een flinke spriet er op aan het eind van een upswing. Dit duidt op een capitulatie van de stier, hij weet het hoge niveau niet vast te houden. Bij meerdere lange wicks op de candles zal berendruk aanzwellen. Het omgekeerde geldt bij lange wicks onder een kleine zwarte body. De beren geven het op, stierendrang kan aanzwellen bij meerdere lange wicks.

Tot slot de volgende visualisatie: een dubbele bodempatroon met twee lange wicks als bodem. Wij noemen dit een Adam dubbele bodem. Hoe zou dan een Eva dubbele bodem er uit zien?

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!