In de serie Indicatorlessen deze keer aandacht voor een van mijn vaste marktlensindictoren, de Dynamische RSI spanningsmeter. Wat betekenen de vier lijnen en wat zijn de belangrijkste signalen en condities?

De RSI lijnen
De RSI behoort tot de categorie sentiment indicatoren, die spanning en ontspanning meten binnen het koersverloop. De standaard RSI is in het leven geroepen door Welles Wilder. Ik heb de RSI dynamische gemaakt door de vaste OB- en OS-lijn op resp. 70 en 30 dynamisch te maken, zodat de rode lijn (RSI) wordt gecorrigeerd voor beweeglijkheid in de markt. De blauwe lijn (OB) is de ‘Over-gekocht’ lijn, de groene lijn (OS) is de ‘Over-verkocht’ lijn. Ik heb zelf de 50-lijn toegevoegd als extra signaallijn. Lees daar straks meer over. De oplettende kijker heeft in de gaten dat de RSI altijd tussen 0 en 100 beweegt, hetgeen een onderlinge vergelijking tussen fondsen mogelijk maakt. 

RSI signalen en condities
Ik volsta met een korte opsomming van de belangrijkste signalen en condities die input kunnen zijn bij het definieren van een scenario. Ga er mee aan de slag in de praktijk om ervaring op te doen.

OB en OS, de bekendste signalen van de spanningsmeter. De rode RSI lijn boven de blauwe OB lijn impliceert dat er teveel euforie is, de koers staat relatief te hoog, er dreigt topvorming als opmaat voor een koersdaling. Het omgekeerde geldt bij de RSI onder de groene OS lijn, dan is de koers teveel afgestraft, er dreigt bodemvorming als opmaat voor een rebound. Let hierbij vooral op de crossovers van de RSI uit de OB- of OS-zone, dat zijn de signalen waar het om gaat.

De 50-lijn geeft bevestiging van stijgend sentiment als de RSI de 50-lijn opwaarts kruist en van dalend sentiment bij een neerwaartse kruising van de RSI met de 50-lijn. Dit zijn de signalen. De tendens tot stijgen of dalen (conditie metingen) wordt geillustreerd door de RSI boven of onder de 50-lijn. Extra signaaltje is er als de RSI afketst tegen de horizontale lijn.

De divergentie signalen zijn uitermate belangrijk. Een hogere top in de koers maar een lagere top in de RSI heet negatieve divergentie en kan leiden tot een stevige correctie en zelfs trendbreuk. Zo zal positieve divergentie, lagere bodem in de koers met hogere bodem in de RSI, leiden tot een rebound in de downtrend en zo mogelijk een trendomkeer. Divergenties tonen een onderhuidse spanning, het is een ‘verborgen’ signaal.

Een minder bekend signaal is de Explosie Indicatie die zich voordoet als de OBOS banden zeer sterk naar elkaar toekruipen, hetgeen het geval is als de beweeglijkheid in de markt afneemt. De messen worden geslepen door beer en stier, een nieuwe significante beweging is aanstaande en zal explosief van start gaan, waardoor de sterk verkrapte OBOS banden weer uit elkaar kruipen.

 

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!