In onze dagelijkse coaching praktijk proberen we zo goed mogelijk scenario’s te schetsen wat betreft verwacht koersverloop. We consulteren daarbij enerzijds de charts en anderzijds de Dashboard condities en coachings. Maar wat checken we als eerste, de chart of het Dashboard? Er zijn twee opties, lees maar verder.

1. Chart - 2. Dashboard
Onder het motto ‘De chart is leading’ kun je er voor kiezen om te starten met de grafiek. Daar zie je immers als eerste hoe het is gesteld met trend en sentiment en dan vooral wijzigingen hierin. Herken de trend, benoem de koersbewegingen, wat indiceren de candles, lees de koerspatronen, waar lopen de steun- en weerstandlijnen, wat indiceren eventueel de Fibo lijnen etc., hetgeen leidt tot een subjectief gevoed scenario. Vervolgens check je de Dashboard rangen en standen in hoeverre de indicatoren de subjectieve bevindingen bevestigen. Is er (nog) geen bevestiging, dan zou je een anticiperende actie kunnen koppelen aan het charttechnische scenario. Meer actie (Money Management) als er aansluitend bevestiging komt vanuit het Dashboard.

1. Dashboard - 2. Chart
Onder het motto ‘meten = weten’ kun je er voor kiezen om te starten met het Dashboard. Deze meet immers objectief hoe het is gesteld met trend en sentiment, hetgeen tot een viertal coaching overwegingen leidt, te weten Enter Long (EL), Exit Long (XL), Enter Short (ES) en Exit Short (XS), danwel een viertal condities, te weten UP, CORRECTIE, DOWN, REBOUND. Deze coachings en condities bepalen welk scenario valide is met bijbehorende actie.
Vervolgens check je de chart hoe het is gesteld met de Risk Reward verhouding van de eventueel te ondernemen actie. Biedt de grafiek voldoende ruimte om tot actie over te gaan? Zitten de subjectieve bevindingen niet in de weg? Anders gezegd, de chart toont geen belemmeringen om het objectief gemeten scenario te volgen met een specifieke (Turbo) actie.

Waar gaat uw voorkeur naar uit? Chart-Dashboard, of Dashboard-Chart?

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!