Dat de koersen op het Damrak heftig heen en weer springen, behoeft verder geen toelichting, dat weten we wel. Die wispelturigheid en turbulentie is uiteraard zichtbaar op de maandgrafiek van de AEX, waar momenteel een sprieten bodem in de maak is. Sta mij toe een en ander nader te duiden.

Lange trend
De lange termijn trend is nog steeds opwaarts gericht. Dit blijkt uit de serie hogere toppen en hogere bodems boven een fier opkrullende SMA lijn. De lange trend is gestart in augustus 2012 toen de AEX de gemiddelde lijn opwaarts passeerde. Toen stond er 330 op het bord, nu 710, toch een mooie rit in tijd van 10 jaar. Slechts de corona dip in maart 2020 gooide wat roet in het eten van de bulls, maar zij wisten zich razendsnel te vermannen, u ziet dat op de grafiek. De huidige trend blijft valide zolang de gemiddelde lijn op 611, elke maand een stukje hoger, onaangeroerd blijft.

Stevige correctie
Een trend is nooit een rechte streep, er zijn altijd corrigerende berentikken die kunnen zorgen voor een flinke afkoeling. En dat is gebeurd toen op 829 een top werd geplaatst. De afstand met de SMA lijn was toen heel groot en met name de RSI stuurde aan op topvorming als opmaat voor een correctie, teneinde de afstand met de SMA te verkleinen. En dat gebeurde dan ook. Inmiddels is de AEX teruggezakt naar de 650+ zone en daar zou gebodemd kunnen worden. De eerste groene steunstreep staat er reeds, toevalligerwijs ook nog eens op de eerste Fibo lijn. De swingteller nog in een minstand, terwijl de RSI probeert op te krullen boven de 50-lijn. Toch indicaties van aanstaande bodemvorming in een turbulente fase.

Sprieten bodem
Het ziet er thans naar uit dat met veel gevoel voor dramatiek een bodem wordt geplaatst boven de 650+ zone. De maandcandles tonen daarbij stevige sprieten onder aan de body, dat weerspiegelt enerzijds de turbulentie, maar anderzijds ook de veerkracht bij de bulls. Het zou mooi zijn als de maand juni een witte candle laat zien als bevestiging van bodemvorming. Daarna kan het vizier weer worden gericht op de 800+ zone. Dit impliceert dan een mooie tweede helft van 2022. Mocht het allemaal tegenvallen en blijft een witte candle uit, dan is diepere bodemvorming tot aan 610 de alternatieve route.

Coaching
Voor langere termijn beleggers ziet de chart er hoopvol uit, mits er inderdaad wordt gebodemd. “Wacht op wit” is mijn bekende coaching overweging om tot nieuwe of additionele koopposities over te gaan.
Heeft u tussentijds vragen over de koersvorming van dit fonds? Via Twitter @TheDailyTurbo informeren wij u graag en houden u verder op de hoogte.

BNP Paribas Turbo’s en Boosters van besproken titel

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.