De AEX maart Pin Bar

De maand maart zit er op, voor iedereen een historisch bijzondere maand, dat behoeft verder weinig toelichting, lijkt mij. Ook voor het Damrak is het een uitzonderlijke maand geworden. Niet alleen vanwege de enorme vrije val van de AEX, maar ook door de sterke veerkracht van de bulls. Hoog tijd om de maandchart te consulteren teneinde de huidige technische conditie te kunnen duiden.

Maart Pin Bar
Op de afgebeelde maandchart kunt u duidelijk zien dat Corona een flinke deuk heeft geslagen op het speelveld. Ik wil het nog geen breuk noemen, daarover straks meer. Maar kijk eens naar de uitzonderlijke lange candle van de maand maart. Met een hoogste koers op 562 en een laagste koers op 398 bestrijkt de zwarte candle maar liefst 173 punten. In absolute zin de langste candle uit de geschiedenis van de AEX. Procentueel gezien ook een flinke afstand, te weten 30% van hoog naar laag, maar oktober 2008 scoorde 33% van top tot teen, dus het kan altijd slechter. De slotkoers is uitgekomen op 483, dus dat impliceert een sterk herstel, waardoor 389 zo mogelijk de Corona paniek bodem is. Maar dat weten we na verloop van tijd. De body van de candle is dus flink ingekort en ligt nog net binnen het stijgingskanaal en dat is positief. De enorme spriet onder de body zorgt er voor dat de candle van maart als een zogenaamde Pin Bar de boeken in gaat.

Rangen en standen
Goed, mooi om te zien hoe de bulls opveren, maar hoe is het gesteld met de Dashboard indicatoren? De swingteller staat op -3 onder de SMA lijn, dus formeel is er sprake van een Down status op het Dashboard, als zijnde een breakout beweging in een negatieve overgangsfase. Dit kan de eerste stap zijn in een langdurige downtrend. Maar krijgen de beren echt poot aan de grond? Kijk eens naar de RSI die als spanningsmeter zware overshooting of oververhitting indiceert, kan ook niet anders na een dergelijke koersval. Vandaar ook de felle reactie uit het stierenkamp, maar is dit een strategisch dappere zet of een laatste stuiptrekking?

Hangen en wurgen
We weten niet hoe het zal aflopen met Corona, alles wordt in het werk gesteld om het beheersbaar te houden. En het is toch veelal zo dat de beurs vooruit loopt op ontwikkelingen in de wereld? Zou de sterke opvering dan inhouden dat het virus net zo snel verdwijnt als het is gekomen? Beurstechnisch gezien hebben we thans te maken met een ‘hang & wurg’ situatie. Als de maand april een zwarte candle produceert onder de SMA lijn op 510, dan wordt de breakout beweging bevestigd en kan de berendruk verder worden opgevoerd, vooral als de index daarbij onder uit het stijgingskanaal valt. Het bereiken van de 380-360 zone lijkt dan een kwestie van tijd.
Mocht er daarentegen een witte candle verschijnen rond 480 tot 500, dan ziet het er hoopvol uit voor de rest van het jaar, dan lijken de bulls te overleven.

Coaching
Tot slot nog enkele opmerkingen hoe je als belegger met de huidige bewegingen om kunt gaan. Korte termijn koopjesjagers zagen recent hun kansen op het turbulente speelveld. Langere termijn beleggers kunnen even rustig ademhalen, want zij zien de herstelbeweging van de bulls. Maar zij realiseren zich ook dat binnenkort mogelijk het moment aanbreekt om alsnog afscheid te nemen van vele stukken in portefeuille. Laat die tweede kans niet aan u voorbij gaan. ‘Fingers crossed’ en ‘Take care’ in deze bijzondere tijd.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van AEX index

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.