Dagelijks publiceren we een technische conditie van de Dax index, omdat vele korte termijn beleggers ook in de Dax beleggen. Zodoende was het niet moeilijk om vast te stellen dat de index van onze Oosterburen de 15000 puntengrens passeerde, zowaar een nieuw record. Maar hoe nu verder? Wat impliceert dit voor lange termijn trendbeleggers?

Lange termijn uptrend
Om een goed beeld te krijgen van lange termijn beleggingskansen consulteren we de maandchart. Minder significante koersbewegingen worden hierdoor uitgefilterd, de grote lijnen worden hierdoor letterlijk zichtbaar. En dan blijkt dat de koers van linksonder naar rechtsboven beweegt in een grillig proces van hogere toppen en hogere bodems, met af en toe een slippertje van de stier nipt onder de SMA lijn die in het algemeen prima dienst doet als dynamische trendlijn. Opvallend was de maandenlange strijd bij de 13.500 passage, maar in december vorig jaar wisten de bulls de weerstand te slechten. Er volgde een mooie impuls met deze maand een solide witte candle tot 15.000+ als voorlopig hoogtepunt.

UP status met potentie
Als ik de andere marktlensindicatoren in de analyse betrek, dan zie ik een +5 stand op de swingteller en een fier opkrullende RSI richting de OB-band. Er is geen sprake van overspannenheid en de indicatoren herbergen meer stijgingsruimte op ‘uncharted territory’. Er liggen logischerwijs geen rode strepen in het veld, de bulls hebben wat dat betreft vrij baan. Maar tot hoe ver zullen ze reiken? Wanneer krijgen ze hoogtevrees?

Coaching
Voor lange termijn trendbeleggers ligt de chart er prima bij, zij mogen koopposities aanhouden zolang er witte candles worden geproduceerd en de swingteller doortelt in zijn upswing. Mocht er in de komende maand een zwarte candle verschijnen, dan zou dit kunnen wijzen op wat hoogtevrees bij de bulls. Dan is het te overwegen om uit hoofde van Money Management wat winsten veilig te stellen. Een terugval naar de 13.500 passage is dan immers goed mogelijk. Daar bodemen onder het motto ‘oude weerstand wordt nieuwe steun’ biedt dan weer nieuwe of additionele koopkansen. Anders gezegd, ‘kopen op zwakte’ blijft voor de langere termijn vooralsnog de gewenste strategie. Voor nu bezien hoe de stieren gaan presteren in de volgende beleggersmaand.

BNP Paribas Turbo's en Boosters van DAX

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.