Graag uw aandacht voor één van de valkuilen voor de Technische Belegger. Strategie shoppen of zoeken naar de ‘Holy grail’, dat ene geheim van die succesvolle belegger. De ‘Holy grail’ is volgens de geleerden eerder het combineren van een aantal strategieën om aan te kunnen sluiten op verschillende marktomstandigen dan het veelvuldig verbeteren van strategieën, wisselen van strategie of het zoeken naar nieuwe handelsplannen. Bij technisch gevoede handelsplannen kunt u bijvoorbeeld denken aan trendvolgend, mean reversion of strategieën voor een zijwaartse fase.

Voor de particuliere belegger is dit echter moeilijk te realiseren.Dagelijks op zoek naar de beste trades of een blik op de portefeuille, is immers al een hele opgave of zelfs niet eens haalbaar in de dagelijkse hectiek. Op strategisch vlak kan het daarbij misgaan met het over-optimaliseren van een strategie, of het ijverig blijven zoeken naar nieuwe plannen op basis van heel veel verschillende indicatoren, ook wel ‘indicatoritus’ genoemd. Het puzzeltjeszoeken zorgt dan voor een bepaalde voldoening, want men is lekker bezig, maar eigenlijk is het zonde van de tijd. Uit backtests blijkt immers dat het allemaal niet zo heel veel uit maakt wat je gebruikt, als je het maar consequent gebruikt. Dat geeft doorgaans een beter resultaat dan het eeuwige zoeken naar de ideale combinatie of de beste indicator. Die bestaat namelijk niet.

Met het Dashboard geven we u een aantal bruikbare handvatten. De dynamische RSI en de MRI candles kunnen worden ingezet voor Mean Reversion trades, de SMA lijnen en swingteller voor trendvolgende trades en rebound situaties. Dit kan aangevuld worden met visuele aspecten, zoals toppen en bodems, die overigens leidend zijn boven vertraagde indicatoren, steun en weerstandzones en exit mogelijkheden zoals handmatige trailingstops. Daarbij is het goed om te realiseren wat een indicator nou precies doet. Wat meet het ding? Wat laat het eigenlijk zien? Zo filtert de swingteller kleine koersbewegingen en zorgt ervoor dat lopende winstgevende posities langer blijven lopen dan verliesgevende. De MRI candles meten overdreven afwijkingen in het marktritme. Kortom, met een aantal Dashboard combinaties kunt u prima op verschillende marktomstandigheden inspelen. Probeer het maar eens! (WdB)

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!