Er zijn vele manieren om trend en sentiment te meten in de markt. U weet dat wij daartoe de Dashboard methodiek hebben opgezet om te kunnen meten welke marktconditie valide is met bijbehorende coaching overweging. We volgen daarbij een groot universum, zodat we een ‘goed beeld’ van de markt hebben. Dit publiceren we dagelijks in onze Dashboard Publicatie. Maar deze publicatie herbergt veel meer informatie als het gaat om een ‘goed beeld’.

Marktconsensus
Hoe groot is de unanimiteit ofwel overeenstemming wat betreft verwacht koersverloop? Als de meningen redelijk zijn verdeeld, dan is de consensus in balans, dus daar heb je als belegger niet zoveel aan. Het wordt pas interessant als er een min of meer 100% overeenstemming is, alle spelers zijn het met elkaar eens. Alle berichtgevingen, rapportages, metingen wijzen dezelfde kant op. Maar dan gebeurt er iets merkwaardigs.

Gauss kromme
U heeft vast wel eens gehoord van de Kromme van Gauss, ofwel de curve die aangeeft hoe waarnemingen afwijken van hun gemiddelde, uitgedrukt in standaard deviaties. Dan is het toch ook gebruikelijk dat bij een te forse afwijking de komende waarnemingen terugkruipen naar hun gemiddelde? De beroemde Mean Reversion beweging.
Ik ben van mening dat dit bij beleggen ook het geval is. Als de markt het teveel met elkaar eens is, een veel te hoge consensus kent, dan kruipen de koersen langzaamaan de andere kant op.

Dashboard metingen
De consensus in de markt vindt u terug op onze DB publicatie. Onder elke dag-, week- en maand Dashboard kolom vindt u per universum hoeveel % van de titels in het groen (UP) noteren, in het blauw (DOWN) of in het geel (CORRECTIE of REBOUND), zie bovenstaande afbeelding  als voorbeeld. Als een van de percentages de 80 tot 100% nadert, dan weet u dat de markt het veel te veel met elkaar eens is. Pas dan op voor een contraire koersbeweging.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!