De laatste jaren overheerst vooral veel chaos op de charts van Goud. Heftig gezwiep maakt het plaatje niet veel duidelijker. Het ligt in die situaties meer voor de hand om indien mogelijk uit te wijken naar een timeframe dat meer duidelijkheid geeft. Daarnaast kan een andere aanpak ook werken, waarbij charttechnische elementen zwaarder kunnen wegen. Dat lijkt voor Goud een meer geschiktere aanpak. Dat zal ik toelichten aan de hand van de week- en maandgrafiek.

Middenstip
Eerst een stukje historie. Halverwege 2018 werd opnieuw een bodem gezet rond 1.300. Een opwaarts koerspatroon met afwisselend sprieterige candles werd gestart en halverwege 2020 werd een top bereikt rond 2.100. Een flinke rit die het samen met de bitcoin vast goed doet op de voetbalborrel. Lagere toppen en lagere bodems werden vervolgens zichtbaar tot er in maart een bodem werd gezet op 1.679. Ook hier valt de afwisseling in candles op, door de zijwaartse fases geven prijszones hier meer houvast. Na het zetten van de bodem volgde een herstel waarbij de koers niet verder kwam dan 1.900+. Vorige week volgde echter weer een rappe afdaling. Het valt dus op dat koerspatronen de laatste jaren erg vaag zijn en de indicatoren nauwelijks een bijdrage leveren aan het overzicht. Dat betekent doorgaans ‘chaos’ en is tevens een hint voor een aangepaste aanpak. Prijsniveaus en marktritme geven dan vaak betere aanwijzingen maar vragen wel een geoefend TA-oog.
Wie kritisch naar de charts kijkt, ziet een hoop volatiliteit en gezwiep. De forse afdaling van vorige week, laten we die maar toeschrijven aan de FED draagt ook al niet bij aan een fijn marktritme. Wat wel duidelijk is op de weekkaart, is het potentiële HS patroon dat in de maak is. Daarbij is zowaar een charttechnisch lichtpuntje zichtbaar. De koers staat nu immers op een cruciaal kantelpunt.

Coaching
Binnen alle chaos blijkt het nu dus toch eenvoudig. De witte candle die in de maak is op de weekgrafiek stuurt aan op een opleving, waarbij er ruimte ligt voor offensieve koopposities tot circa 1.850+. Bij koersen onder 1.750 kleurt de candle echter zwart en is het positieve scenario van tafel. Een afdaling richting 1.679 ligt dan voor de hand. Voor nu dus bezien hoe de koers zich de komende week ontwikkelt. Laten we daarnaast hopen dat er binnenkort weer een overzichtelijker marktritme op de Goudkaart verschijnt.

Heeft u tussentijds vragen over de koersvorming van dit fonds? Via Twitter @TheDailyTurbo informeren wij u graag en houden u verder op de hoogte.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van dit fonds

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.