Wereldwijde paniek en chaos op de aandelenvelden, verminkte grafieken, flinke deuken en gaten, hysterisch marktgedrag door een collectieve hersenspoeling, beleggen is nu niet leuk. Maar deze chaos is nodig om uiteindelijk weer struktuur op het veld te zien, zo leert de chaos theorie ons. Een korte uitleg over chaos en fractals met aansluitend een update van de AEX maandgrafiek, waaruit blijkt dat binnen de chaos nog steeds orde en struktuur aanwezig is.

Fractals
Ook al lijkt er totale chaos te heersen op de financiele markten, er is altijd struktuur aanwezig, aldus de bekende chaosdeskundige Edgar Peters met zijn Fractal Market Analysis. Hij heeft daarbij aangetoond dat er geen lineaire oorzaak-en-gevolg-relaties bestaan, daarvoor is het aantal elkaar beïnvloedende factoren veel te groot. Maar de massa toont wel herkenbare acties in uiteenlopende marktsituaties. Dit herhaalgedrag wordt uiteraard erkend binnen technische analyse land. Herkenbare situaties, ook als er sprake is van totale chaos, worden zichtbaar omdat er zogenaamde Fractals in de markt aanwezig zijn. Een Fractal, even in jip en janneke taal, is een min of meer vast patroon dat je tegenkomt op alle mogelijke navigatieniveaus in de markt. Voorbeeld: een dubbele top kom je tegen op de jaargrafiek, maar ook op de intraday grafiek. Een vast patroon, maar wel met uiteenlopende effecten en gevolgen. Vergelijk de Fractals maar met de beroemde Russische Matroesjka poppen, een grote pop met daarin meerdere kleinere poppen. Ze lijken allemaal op elkaar, maar ze zijn niet even groot. Dit geldt ook voor de patronen op de aandelenvelden.

AEX Maandchart
De lange termijn beweging van de AEX index toont een duidelijke structuur van hogere toppen en hogere bodems (HTHB). Door de huidige turbulentie is er thans een stevige correctie gaande die kan opdrogen boven 472+ , keurig op de onderlijn van het stijgingskanaal. Er is sprake van overshooting, maar de RSI als spanningsmeter stuurt aan op bodemvorming en een hervatting van de uptrend. U ziet, de HTHB fractal zorgt er voor dat op dit navigatieniveau de koers netjes binnen de lijnen blijft.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!