In mijn coaching commentaren, vooral via @TheDailyTurbo Tweet berichten, heb ik het wel eens over de “Buy the Dip” coaching aanbeveling. En natuurlijk ook over de variant, te weten “Sell the Rally”. Nu blijkt dat het niet voor iedereen duidelijk is wanneer deze aanbevelingen zich voordoen, wat het nu eigenlijk behelst en wat je het beste kunt doen. Hoog tijd om een toelichting te geven.

Koersbewegingen
Maar eerst een korte opsomming van de vier basisbewegingen die wij kennen en als zodanig met ons Dashboard Beleggen volgen. Zo is daar de UP beweging, ofwel een stijging in een uptrend, een bullenparade, een actie beweging van de stier. Gevolgd door een RES ofwel Resistance beweging, een daling in een uptrend, een correctie beweging, een reactie van de beer.
Zo is daar ook de DOWN beweging, ofwel een daling in de downtrend, veelal opgevolgd door een SUP ofwel Support beweging, ook wel Rebound genoemd, een stijging in de downtrend. Meer smaken zijn er niet als we het hebben over significante trendmatige bewegingen.

Buy the Dip
Als er in een stijgende trend een correctie aanvangt, dan is het veelal zinvol voor actieve beleggers om winsten veilig te stellen en te wachten op een nieuwe hogere bodem. Trendbeleggers zullen geduld moeten betrachten en zien uit naar additionele koopkansen als de correctie of verzwakking voorbij is. Daarom noem ik het ook wel ‘Kopen na zwakte’. Een variant van Buy the Dip doet zich voor na een felle opwaartse koersuitbraak, waarna er eerst een pullback volgt om de uitbraak te valideren. Dus eerst een reactie afwachten, dan meedoen met de bull.

Sell the Rally
Als in een dalende trend een felle berenactie zich voordoet, al dan niet als breakout beweging, dan is dat uitermate vervelend voor trendbeleggers. Zij wachten een reactie van de stier af om daarna toch in te grijpen. Voor hen is ‘Verkopen na sterkte’ een lastige actie, maar wel noodzakelijk om een groter verlies te voorkomen.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!