Op mijn speurtocht naar interessante en spannende charttechnische situaties viel mijn oog op de weekkaart van Nokia. Wat een spanning, sensatie en titanenstrijd waarin binnenkort moet blijken wie als overwinnaar de arena verlaat. Ik zet mijn geld op de beer.

Dalende trend
Er is al geruime tijd sprake van een dalende trendfase, getuige de serie lagere toppen en lagere bodems onder een fier dalende gemiddelde lijn. Kenmerkend is zo nu en dan een forse berentik, opgevolgd door een felle tegenreactie van de stier. Interessante bewegingen voor swingtraders, voor trendbeleggers is er weinig eer te behalen. Onlangs werd er rond 2+ wederom een stevige countertrend beweging ingezet die nu dreigt op te drogen bij de SMA lijn rond 3,75. Dit is de ideale plek op de chart om te toppen om daarna de beren de gelegenheid te geven de dalende trend een nieuwe impuls te geven. Maar gaat dit laatste ook gebeuren?

Berendreiging
De candle van deze week kleurt vooralsnog zwart, zelfs als Bearish Engulfing patroon, waarbij de swingteller in het rood schiet en de RSI neerwaarts knikt. Ook kan worden vastgesteld dat de rode strepen op 4+ en 4,12 als weerstanden blijven liggen. De bulls verslappen aanzienlijk, de beren dreigen het stokje over te nemen. Onder circa 3,60 zullen ze de nekslag uitdelen om vervolgens verder te zakken richting de 3,0 zone en mogelijk nog lager. Het berengevaar ebt weg als er een witte candle verschijnt op de SMA lijn.

Coaching voor trendbeleggers
Voor trendbeleggers is er een uitermate spannende strijd gaande, want als de berendruk daadwerkelijk aanzwelt zijn voor hen weer geen koopkansen. Mochten de bulls zich daarentegen aanzienlijk vermannen en in staat zijn om een witte candle te produceren boven 3,75 en aansluitend de rode strepen te passeren, dan breekt een nieuwe uptrend aan. Maar dit laatste is vooralsnog het minst waarschijnlijke scenario.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van NOKIA

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.