Ik lees nog wel eens de opmerking dat beleggen, vooral met behulp van technische analyse, hetzelfde is als gokken. Dit kan natuurlijk niet waar zijn, want dan zou TA geen bestaansrecht hebben. Maar er zijn situaties denkbaar, waarbij beleggen wel degelijk een hoog gokgehalte heeft.
Lees maar verder.
Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer men onwetend aan het spel begint. In het casino lijkt me dit duidelijk, verliezen als je de spelregels niet kent. Bij beleggen is dat niet anders. Je moet de markt kennen, de producten en de risico’s, anders moet je er niet aan beginnen.
Het kan ook zijn dat een belegger denkt dat hij heel goed is en daardoor overmoedig wordt. Een te groot eigen ego en denken dat anderen niet over dezelfde vaardigheden beschikken. De kans is groot dat risico’s niet meer worden gezien of zwaar worden onderschat.
Een andere aanleiding om beleggen als gokken te betitelen is wellicht de saaiheid van klassieke beleggingen. Men zoekt dan iets spannender, risicovoller of een veel te kort tijdvenster waarbinnen wordt gehandeld, terwijl dit niet bij het beleggersprofiel past.
Als er veel beleggers zijn die dankzij gunstige marktontwikkelingen goede resultaten behalen, dan wil je graag aanhaken. Je wilt toch niet uitgelachen worden door de massa?
Hiermee samenhangend is er de gedachte dat grote winsten met niemand gedeeld hoeven te worden, dit is verlokkelijk. Maar hoe groot is de kans dat je op de beurs de jackpot wint?
Als laatste wil ik het begrip jaloezie noemen. Als we andere mensen zien winnen dan lokt dat aan. Dat heeft niks met betere kansen te maken of een beter beleggingsplan, maar met de wens om mee te liften met andermans geluk.
Tot slot de volgende overweging:
“Besteden beleggers teveel tijd aan de vraag hoe ze een spel kunnen winnen in plaats van zich af te vragen waarom ze het spel überhaupt spelen?”

Hoe zit u in het spel? Goed onderbouwd met eigen spelregels, gelardeerd met een subjectief goksausje? Of belegt u in de hoop dat de dobbelsteen goed valt? En hoe bevalt dat?

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!