De aandelenvelden liggen er ogenschijnlijk goedgemutst bij. Maar als je goed kijkt, dan zijn er al dan niet onderhuids wat wrijvingen gaande. “Zonder wrijving geen glans” zult u denken, maar toch is het raadzaam behoedzaam te navigeren. Zo ook op de Belgische velden. Een nadere toelichting is op zijn plaats.

Steunscenario
Als ik de weekkaart bestudeer dan valt direct op dat een heftige strijd wordt gevoerd bij de SMA lijn rond 4100. Deze lijn, mijn sleepkabel als trendvolgende indicator, moet er voor zorgen dat de bulls in de race blijven. Zo te zien lukt dat vooralsnog, want er staat deze week een witte candle, mede dankzij een dappere upcross in de RSI, waardoor bodemvorming aannemelijk is. De stippellijn geeft aan dat reeds eerder meerdere keren een bodem is geplaatst bij 4100, waarna de bulls opveerden naar de 4400+ zone. Dit zou nu weer kunnen gebeuren, toch? Dit impliceert dat een trading range intact blijft. En een trading range is minder krachtig dan een trend. Beperkt opwaarts potentieel dus.

Zebra grafiek
Dat de bulls langzaam maar zeker hun grip verliezen wordt nog duidelijker als we de maandchart consulteren. Daar zien we dat in de afgelopen zeven maanden de koers nauwelijks van zijn plaats komt. Heen en weer zwiepen op een klein veld met afwisselend witte en zwarte candles, ik noem dat gekscherend een zebra grafiek. De februari candle kleurt vooralsnog wit dankzij het steunscenario op de weekkaart. Dus ook op de langere meetlat ligt een opleving naar 4400+ voor de hand. Voor beide tijdvensters geldt dat bij koersvorming onder 4000 de beren het stokje zullen overnemen.

Coaching
De ondertoon op het Belgische speelveld is positief, maar het opwaarts potentieel is beperkt. Dus voor trendvolgende beleggers is het zaak behoedzaam te navigeren tussen 4100 en 4400 met relatief beperkte koopposities. Het week- en maandveld hebben niet de conditie om volledig belegd te zijn. Pas dus goed Money Management toe, aldus uw TA coach.

BNP Paribas Turbo’s en Boosters van besproken titel

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.