Back to the 80’s in de AEX.

De afgelopen weken hoor ik van alles voorbij komen. Dat TA niet werkt in de huidige markt bijvoorbeeld. Het zal wel, intussen kijk ik rustig naar de downtrends op mijn grafiekjes en detecteer ik toppen en bodems. De markt, pardon, de bulls hebben het zwaar in een event dat nog niet eerder heeft plaatsgevonden. Binnen TA maakt dat niet uit, deelnemers en orderflow zijn immers altijd anders en toch zijn de patronen hetzelfde. Gisteren kreeg ik het verzoek om nog even naar 1987 te kijken. Back to the 80’s. Laat ik er gelijk maar even de andere crashes bij pakken en kijken of we er iets van kunnen opsteken aan de hand van de maandgrafiek.

Fractals
In 1987 noteerde de index grofweg rond 122 en klapte terug naar circa 65 in twee maanden tijd. Ruim 10 jaar later in 1998 van circa 600 naar 365, in 2000 van 703+ naar 214 en in 2007 van 563 naar grofweg 195. Uit deze afdalingen zelf is weinig te halen. De bodempatronen zijn echter des te interessanter. Zo is er eigenlijk in alle gevallen wel sprake van een HS-patroon of V-bodem. Niet direct op hetzelfde timeframe, daar komt het begrip fractals dus om de hoek kijken, vorige week nog toegelicht in de Chart Navigator. Op de maandgrafiek kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een V-bodem, terwijl er op de week- of daggrafiek een HS patroon wordt neergezet. Wat wel zichtbaar is, is dat de weekly SMA, de stippellijn, de richting doorgaans prima aangeeft en ook de verbetering in het sentiment prima weergeeft.

Net als u zit ik ongetwijfeld te wachten op de bodembel, welnu die kan nog wel een hele tijd op zich laten wachten. Zolang de trend dalend is, en het patroon van lagere toppen en lagere bodems intact blijft, dan zijn lagere niveaus aannemelijk. Wordt het dus 200,300, 350 of toch weer 65 punten? Het kan allemaal, niemand (zonder overvloedig kapitaal) kan de bodem ‘voorspellen’. Op dit moment liggen er krijtstrepen voor de AEX op op circa 367 en 378, belangrijke referentiepunten die bij flinke verkoopdruk zomaar kunnen sneuvelen, maar wel niveaus zijn waar de hele markt naar kijkt.

Coaching
Vooralsnog is het vooral van belang om de huidige neerwaartse beweging goed te volgen en uw timeframe te scannen op signalen van bodemvorming. Een strak exit management is daarbij te overwegen, zowel voor Long als Short spelers. Als u goed in staat bent om toppen en bodems te scannen bent u vroeg genoeg om shortwinsten veilig te stellen of de rebound mee te spelen. Ons Dashboard kan daarbij een prima aanvulling zijn om de richting te bevestigen.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van de AEX

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.