De aandelenmarkten liggen er uitermate goed gemutst bij, de bulls stevig in het zadel, met links en rechts een ware recordregen. In sommige gevallen is er zelfs sprake van overdreven positief sentiment, zoals het geval is op de weekkaart van ASML. Hoe ga je als belegger hiermee om?

Gematigde uptrend met flinke uitschieter
De ondertoon op dit speelveld is al geruime tijd positief, getuige de serie hogere toppen en hogere bodems boven de opkrullende gemiddelde lijn. Onlangs was het spannend bij de SMA-lijn, de beren dreigden toe te slaan, maar de bulls wisten zich uitstekend te vermannen en de trend een nieuwe impuls te geven. De koers werd daarbij in een superrap tempo omhoog gestuwd naar thans circa 875, hetgeen een relatief felle uitschieter genoemd mag worden. De candles tonen aan dat de afstand met de gemiddelde lijn inmiddels heel groot is, terwijl de RSI als spanningsmeter boven de OB-lijn staat.

Tijd voor een top en een dip
Gezien de enorme koersuitslagen in de afgelopen drie weken, groeit de kans op topvorming, als opmaat voor een gezonde afkoeling. Daartoe is het gewenst en noodzakelijk dat er een zwarte candle wordt geplaatst, als eerste indicatie van topvorming. Aansluitend kan er gecorrigeerd worden richting zo mogelijk de 700+ zone. Best wel veel ruimte voor corrigerende berentikken.

Rondje winstnemingen
Alles overziende lijkt topvorming aanstaande met daarna een significante correctie. Een en ander impliceert voor trendvolgende beleggers dat er nu geen aankopen overwogen moeten worden, daartoe staat de koers relatief te hoog. Bij signalen van topvorming is het raadzaam om uit hoofde van Money Management te overwegen om koopposities al dan niet deels te verzilveren en voorts te wachten op een nieuwe hogere bodem, waar dan weer koopkansen worden aangereikt.

Bekijk de BNP Paribas Turbo’s en Boosters

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.