De techsector krijgt deze week aanzienlijke klappen te verwerken, zo ook publiekslieveling ASML. Ik ga niet in op de oorzaken, ik beoordeel slechts en alleen het charttechnische beeld om vast te stellen waar de kansen en bedreigingen schuilen, met name voor trendvolgende beleggers. Ik neem u mee naar de dag- en weekkaart van ASML.

Correctie op de dagchart
Vanaf het recente dieptepunt op 402+ ging een rebound van start die vrij makkelijk overging in een breakout beweging, ofwel een upswing boven de gemiddelde lijn. Er werd een hoogtepunt bereikt op 580+, daarna volgde enkele zwarte candles  met een draai in de swingteller, waardoor op het Dashboard een correctie status zichtbaar werd. Even afkoelen en een bodem plaatsen in de buurt van de SMA lijn, om daarmee de correctie af te ronden en een proces van hogere toppen en hogere bodems te starten, dat is vooralsnog het meest waarschijnlijke scenario. De RSI nadert de 50-lijn, hetgeen bodemvorming kan aanwakkeren. Is de huidige witte candle reeds de eerste stap in het bodemproces?

Weekly rebound
Op de weekkaart is goed zichtbaar hoe een zogenaamde ‘V-spike recovery’ er voor zorgt dat de bulls opstomen richting de SMA lijn. Ofwel, een opleving in de downtrend, een rebound beweging die door de correctie op de dagchart een flinke knauw krijgt. Er dreigt zelfs een Bearish Engulfing patroon, waardoor de rebound kan worden afgebroken en dat op dit tijdvenster de beren hun grip kunnen vergroten. Een ander charttechnisch beeld dan op de dagchart, dat moge duidelijk zijn.

Tijdvensterconflict
Dag- en weekchart staan niet in lijn met elkaar en dat is lasting voor trendvolgende beleggers. Zij willen eerst graag bodemvorming zien en een vervolg van de uptrend op de dagchart. Op de weekchart zal dit betekenen dat de zwarte candle in lengte afneemt en dat de rebound status valide blijft. Het wordt echter een penibele situatie als op de weekchart de swingteller op -1 springt en de DBS indicator toch weer de Down status indiceert. Dat is voor trendbeleggers dan geen goed nieuws. Maar voor nu eerst bekijken wat de spelers van plan zijn op het korte termijn speelveld.

BNP Paribas Turbo’s en Boosters van besproken titel

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.