Het is altijd weer de vraag hoe beleggers reageren op gepubliceerde cijfers van een bedrijf. Zijn de cijfers conform verwachting? Vallen ze mee of tegen? Ik vertrouw daarbij op de grafiek, want die herbergt de reactie van de beleggers. Zo ook bij ASML, ik zal de week- en maandchart voor u duiden.

Vervolg uptrend
Laat ik beginnen met de lange termijn trend. We moeten terug naar juli 2009 toen de koers boven de gemiddelde lijn prikte om een stijgende trend te starten. Toen stond er circa17,00 op het bord, nu 605+, het kan verkeren. Al die tijd is de koers niet meer onder de SMA lijn geweest, lang leve mijn 55SMA sleepkabel! Het jaar 2021 was exceptioneel goed, logischerwijs volgde in 2022 dan ook een stevige correctie die keurig werd opgevangen door de sleepkabel. Bodemvorming rond 375 als opmaat voor een hervatting van de uptrend, dat was in oktober vorig jaar het meest waarschijnlijke scenario. Inmiddels noteert de koers boven de 600 met alle indicatoren in de plus, de bulls dus goed in het zadel op weg naar de 700+ passage.

Positieve ondertoon
Op het kortere termijn speelveld zijn de bulls ook heer en meester. Charttechnisch was er rond 500 sprake van een trendomkeer, nu ook bevestigd door de indicatoren. Binnen het stijgingskanaal is er ruimte tot krap 635 met daarna uiteraard de eerder genoemde 700+ zone. De koers zigzagt noordwaarts, dus een kortstondige correctie is altijd mogelijk. Niet eerder dan onder 580 moet er rekening worden gehouden met een verpietering van het beeld, zonder dat de trend in gevaar komt.

Coaching
De charts zijn duidelijk in de verwachte koersroute. Zolang de koers boven 580 noteert, mogen koopposities worden aangehouden en is de strategie ‘kopen op zwakte’ gerechtvaardigd. Boven 635 zijn er additionele koopkansen voor trendvolgende beleggers om meer te profiteren van de rally naar 700+. Bij topvorming aldaar is het te overwegen wat winsten te verzilveren. Al met al mooie speelvelden met positieve verwachtingen.

BNP Paribas Turbo’s en Boosters van dit fonds

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.