Voor beleggers is het natuurlijk mooi als de portefeuille gestaag groeit, dat wil zeggen meer waard wordt als gevolg van onder andere koersstijgingen. Dit kun je bewerkstelligen door fondsen op te nemen die een sterk trenderend verloop tonen. ASML is er één van. Ik laat aan de hand van de maandchart zien dat je als trendvolgende belegger dit fonds jarenlang in portefeuille mocht hebben.

Trendmeting
Hoe meet je of er sprake is van een sterk trenderend koersverloop? Ik gebruik hiertoe de 55SMA (simple moving average met parameter 55) als trendvolgende indicator. Koersvorming boven deze sleepkabel indiceert een uptrendfase. Deze fase wordt alleen maar sterker als de SMA zelf ook opwaarts verloopt. Welnu, we moeten op de maandchart terug naar 2009 toen de koers de meest recente upcross met de SMA lijn toonde. De koers noteerde toen rond 15,00 Euro. Sindsdien is de koers er niet meer onder geweest. De koers staat nu op 358 en de SMA lijn ligt op 176 in het veld. Alleen al de trend volgen levert dus al een behoorlijk rendement op.

Dynamisch beleggen
Als lange termijn belegger kun je dynamischer met de trendmetingen omgaan door de swingteller in de analyse te betrekken. Dan zien we dat er regelmatig een volledige swing wordt geplaatst, hetgeen steeds een significante beweging is binnen de uptrend. Deze maand start er een nieuwe swing, de swingteller staat immers op +1. Geen overspannenheid, geen rode strepen in de buurt, nieuw terrein voor de bulls, zij hebben ruimte tot 400 en hoger.

Coaching
De Dashboard metingen rechtvaardigen het aanhouden en zo mogelijk uitbreiden van koopposities om daarmee te profiteren van de sterke trendfase. Ik wil hier wel aan toevoegen dat de afstand met de SMA lijn groeiende is, en dat kan binnenkort aanleiding zijn voor topvorming en afkoeling. Dat doet niets af aan het feit dat ‘kopen op zwakte’ vooralsnog de juiste strategie is voor dit fonds.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van deze fondsen

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.