Als een bedrijf zijn cijfers publiceert, zie je de reactie van het beleggend publiek direct terug op de grafiek. Logisch, want een chart is de directe visualisatie van marktgedrag. Daarbij is het niet verwonderlijk dat de reactie past in het actuele koersbeeld. Lijnen en kantelpunten worden, al dan niet bewust, gerespecteerd. Zo ook op de weekkaart van ASML, waar we in de afgelopen vier weken de bulls zien balanceren rond 535. Wat zijn ze van plan?

Stevige uptrend
ASML hoort thuis in de categorie ‘sterk trenderende fondsen’. Er is al jarenlang sprake van een proces van hogere toppen en hogere bodems boven een fier opkrullende gemiddelde lijn. Een enkele keer struikelen de bulls onder de SMA lijn, maar dat wordt dan weer rap hersteld. Regelmatig volledige upswings, ofwel significante stijgingen, afgewisseld met milde correcties. Al met al een prima grafiek voor trendvolgende beleggers, die de strategie ‘kopen op zwakte’ kunnen volgen.

Haperingen
Maar het is niet alleen rozengeur en maneschijn. In de afgelopen weken schurken de bulls tegen de rode streep op 543+ aan. Steeds een extra aanloopje, maar vooralsnog geen doorbraak, ook niet na prima gepubliceerde cijfers. Ze balanceren en respecteren vooralsnog de rode streep als kantelpunt boven in het veld. Enige hapering is zichtbaar, waarbij de negatieve divergentie op de RSI niet onvermeld mag blijven. Dit laatste kan zorgen voor extra berendruk richting de 500 passage. Daaronder een diepe correctie naar mogelijk 400+.

Coaching
Voor langere termijn trendvolgende beleggers ligt de grafiek er prima bij en is er niet direct aanleiding om koopposities op te ruimen. De huidige stabilisatie is vooralsnog een adempauze voor de bulls. Boven 543+ zijn er uiteraard extra koopkansen. Mocht de uitbraak uitblijven dan is een terugval naar 500+ goed mogelijk. Daaronder is het te overwegen om posities te verkleinen. Kortom, twee kantelpunten zijn van belang. Boven 543+ additionele koopkansen, onder 500+ deels winsten verzilveren.

BNP Paribas Turbo's en Boosters van ASML

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.