We pakken de Van Dale er even bij. Anticiperen: “Vooruitlopen op”, Voorspellen: “als verwachting uitspreken” of “beloven”. Reageren: “een bepaalde handeling of situatie beantwoorden”, “een reactie aangaan (chemie)” of “op iets ingaan”. Verwachten(-ing): “waarschijnlijk achten dat iets gebeurt”, “hoop”.

In de TA worden “voorspellen” en “verwachten” vaak geïntrepreteerd als “belofte” of als een scenario dat “met zekerheid staat te gebeuren”. En dat is onterecht. De beurs laat zich immers niet dicteren. Je weet niet wat er gaat gebeuren, tenzij jouw orders zo groot zijn dat ze de markt verplaatsen of je beschikt over data die niemand heeft. Voor de particuliere belegger is dat niet het geval. Voor beleggers liggen anticiperen, voorspellen en reageren echter heel dicht bij elkaar. Maar is het wel zo handig om te anticiperen en dus vooruit te lopen op de markt als je toch niet weet wat er gaat gebeuren?
Dat hangt in de praktijk van de situatie af. Het is prima om in scenario’s te denken voor situaties waar het mis kan gaan. Voordat u uw positie inneemt is alles in uw bovenkamer nog goed helder en neutraal. Zodra u een positie heeft wordt het al snel wat mistiger, ook al denkt u van niet. Het is prima om van te voren te bedenken wanneer u uw positie sluit met winst of verlies. Ook kunt u van te voren bedenken hoe u gaat reageren als zich bepaalde scenario’s voordoen, bijvoorbeeld, “Ik breng mijn stoploss naar breakeven als er een hogere bodem op de daggrafiek is gevormd boven mijn entry”. Of, “ik sluit 70% van mijn positie als ik signalen van topvorming zie. Op die manier maakt u uw handelen wat systematischer en loopt u vooruit op mogelijke gebeurtenissen en bepaalt u vooraf gedisciplineerd uw handelen.

Strategisch gezien is het een ander verhaal. Heeft het zin om te anticiperen op een trendomkeer? Een order neerleggen op een steun omdat de markt daar vast wel opveert, kan betekenen dat u onterecht denkt dat u weet wat er gaat gebeuren. Anders wordt het als u de statistieken daadwerkelijk kent van die strategie of als u reageert op een ander signaal met statistische betrouwbaarheid. U heeft de kansen dan immers weer aan uw zijde. De lijn tussen anticiperen, voorspellen en reageren is dus flinterdun. U kunt anticiperen met een handelsplan en reageren op statistisch betrouwbare signalen zodat u voorkomt dat u gaat voorspellen. Huiswerk? Maak eens een lijstje van uw gewenste reacties. Het zal u vast betere beslissingen opleveren. Succes! (WdB)

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!