Voor een trader is in feite maar één ding van belang en dat is het behalen van een optimaal resultaat aan het einde van de handelsperiode, hoe lang die periode ook is. Dit geldt natuurlijk ook voor beleggers, maar die doen dit veelal conservatiever. Voor een trader is een hoge hitratio helemaal niet interessant. Veel kleine ‘minnen’ tegenover relatief grote ‘plussen’ levert voor de trader de zak met geld op, begrijpt u?
Dus het komt aan op strakke discipline, geen emotie maar wel intuïtie, geen angst maar wel lef. Duidelijke handelsregels met setups, triggers, stoplosses en profitstops, dat zijn de tools voor een trader.
Maar er is een minder bekende tradersregel die toegepast kan worden in bijzondere marktomstandigheden en dat is de “Alles weg” regel. Lees maar verder.

Als de markt goed trendeert en al een relatief lange periode (overigens, wat is ‘lang’ voor een trader?) dezelfde kant op beweegt, komt het kantelpunt steeds dichterbij. Als de markt “overwhelmingly one-sided” is, gebeurt het tegenovergestelde. Teveel consensus (‘de markt kan alleen nog maar verder stijgen’) is een gevaarlijke kronkel tussen de oren bij beleggers.

De trader moet hier op bedacht zijn als zijn portefeuille alleen maar is gevuld met flinke winstgevende transacties. Hij of zij heeft natuurlijk prima geprofiteerd van die eenzijdige marktbewegingen. Maar hoe vaak komt het voor dat de portefeuille alleen maar vette winsten toont? Hoe vaak zie je een unrealized profit van ongekende hoogte staan? Dat zijn toch uitzonderingen? Op dat moment, nogmaals mede gevoed door teveel euforisme in de markt, kun je als trader besluiten om alle transacties te sluiten en de winsten te verzilveren, alles weg dus. Dat vult de zak met geld wel lekker, toch? En ga vervolgens, na enige geniet-momenten, gewoon weer op zoek naar nieuwe kansen.

De “Alles weg” regel kun je ook toepassen in de omgekeerde situatie wanneer de portefeuille behoorlijk rood kleurt. Dan heb je op dat moment niet de juiste ‘mind-set’. Doe alles weg, ga naar het bos en probeer het later opnieuw, begin weer met een schone lei.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!