Het regent op het Damrak, cijfers en berichten, lekkere voeding voor actieve beleggers. Maar wat doen zij er mee? Veelal wordt een en ander geabsorbeerd zoals de grafiek dit indiceert. Zo ook op de weekchart van AKZO, waar een spannend lijnenspel aangeeft dat de bulls op weg zijn naar de 85,00 zone. Sta mij toe een en ander toe te lichten.

Breed bodempatroon
De geoefende grafieklezer ziet in de periode vanaf juli vorig jaar tot heden een breed bodempatroon, te weten een omgekeerd Hoofd-Schouder patroon. Ik heb de contouren van het patroon ingetekend, met vermelding van de labels. Het lijkt ingewikkeld, maar het valt reuze mee als je de lijntjes netjes volgt. De spelers zijn bezig om het laatste stuk van het omkeerpatroon neer te zetten, namelijk de uitbraak boven de neklijn, gevolgd door een korte aanloop om daarna op te stomen naar de 85,00 zone. Ik zal dit even uitleggen.

Start uptrend
We weten uit historisch marktgedrag dat de uitbraak boven de neklijn, de stippellijn die de schouders met elkaar verbindt, met daarna een retest van de neklijn, de voorbode is van de definitieve trendomkeer. In dit geval gaat het om de uitbraak boven circa 73,00, vandaag al een spike gezien tot 77,00, tevens een doorbraak boven de SMA lijn, dus er is reeds sprake van een positieve overgangsfase. Maar let op de RSI als spanningsmeter, die kan zorgen voor een rem op de uitbraak. Een extra aanloopje is dan ook toegestaan.
Het koersdoel van het patroon is 85,00, je spiegelt de afstand tussen Hoofd en neklijn naar boven als de neklijn gepasseerd wordt.

Coaching
Een flink stuk charttechnisch proza om aan te geven dat de grafiek er mooi bijligt voor trendvolgende beleggers. Zolang de koers boven 70+  blijft bewegen en goed de neklijn op 73,00 passeert, zijn er koopkansen in een verse uptrendfase. Profiteren van een rally naar uiteindelijk 85,00 behoort dan tot de mogelijkheden. Akzo staat dan toch prima in de verf?

BNP Paribas Turbo’s en Boosters van dit fonds

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.