Het nieuwe beleggingsjaar is moeizaam van start gegaan, de bulls komen niet goed uit de startblokken. Maar dat is niet alles. Er is op de weekgrafiek een Hoofd-Schouder toppatroon in de maak en dat kan de opmaat zijn voor een trendbreuk. Ik zal een en ander nader duiden en aangeven waar de scherpe randen van het veld liggen.

Aarzelende uptrend
Dat er sprake is van een stijgende trendfase behoeft verder weinig toelichting. De AEX beweegt sinds november 2020 boven een fier opkrullende SMA lijn, in een redelijk rechte streep van 550 naar 830, een prima rit voor trendbeleggers, niet waar? Maar vanaf 830 in november 2021 zit de klad er in. Overwegend zwarte candles, een lagere top op 812+, de swingteller naar -1 en de DBS indicator in een correctiestand. Een afkoeling naar de 750 zone lijkt aanstaande. Maar hoe zit dat nu met dat Hoofd-Schouder patroon?

Top in de uptrend
De contouren van genoemd patroon heb ik ingetekend op de grafiek. Daar zien we in een perfecte symmetrie de linker schouder (LS) op 802+, het hoofd (H) op 830, weer een schouder (RS) op 802+ en de neklijn (NL) op 750+, de cruciale rode lijn. Als de beren het patroon willen afmaken, dan zullen zij de neklijn moeten passeren om vervolgens uiteindelijk af te dalen naar de 680 zone, gelijk aan de doelstelling van het toppatroon. U ziet, 750+ is van cruciaal belang in de huidige configuratie.

Coaching
Op dit moment is een correctiefase actief, mede gevoed door de swingteller, dus enige winstnemingen zijn gerechtvaardigd. Het is geen mooi marktbeeld om volledig belegd te zijn. Rond 750+ wordt het spannend. Bij bodemvorming aldaar zijn er wellicht al weer nieuwe koopkansen, de indicatoren moeten dit dan indiceren. Maar als het toppatroon wordt afgemaakt, dan zijn er opnieuw afbouwmomenten onder de 750 passage. Onder 740, gelijk aan de SMA lijn kunnen zelfs short posities overwogen worden. Voor nu bezien of de beren hun druk kunnen handhaven en uitbreiden.

Tot slot de opmerking dat op de dagchart een mooie opleving vanaf 760 gaande is. Zou dit een zogenaamde ‘dead cat bounce’ kunnen zijn? Hierover een volgende keer meer uitleg.

BNP Paribas Turbo’s en Boosters van besproken titel

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.