AEX stopt zijn rebound

Na de recente Corona paniek bodem op 389+ volgde een prima opluchtingsrally richting de 480 zone. Maar deze rebound droogt op, dus nu luidt de vraag wat de volgende stap van de markt zal zijn. Terug naar de paniek bodem of een hogere bodem als extra aanloop? Ik zal beide opties voor u duiden.

Opluchting
We hebben allemaal meegemaakt hoe de AEX in een korte tijd fors onderuit werd gehaald van 630+ naar 389+. Ik hoef hier verder geen toelichting op te geven, lijkt mij. Het was veel belangrijker om in te schatten wanneer er een reactie zou komen uit het stierenkamp. Welnu, die kwam vrij snel toen op 389+ een groene steunstreep verscheen, samen met een OS-UP cross in de RSI en de kleine groene staafjes op de NBTrade Indicator. Bovendien had de swingteller zijn downswing helemaal afgerond met een -9 stand. Kortom, tijd voor een rebound.

Fibo retracement
In dergelijke situaties teken ik direct de Fibo grid in om vast te stellen tot waar de rebound kan aanhouden. Welnu, de rode stippellijnen indiceerden een mogelijke opleving tot afgerond 455, 477 of 495. Merkwaardigerwijs wordt dan veelal de 50% Fibo lijn opgezocht, in dit geval 477, met een uitschietertje naar 483. De tweede zwarte candle is inmiddels in de maak, dus we kunnen aannemen dat de rebound opdroogt, de opluchtingsrally is klaar. Maar hoe nu verder?

Twee opties
Formeel gesproken wordt de daily downtrend hervat, getuige de zwarte candles, de swingteller op moment van schrijven naar een verse -1 stand en de RSI die afbuigt nipt onder de 50-lijn. Wat gaat de markt doen? Er zijn in eerste instantie twee opties. De eerste optie is het plaatsen van een hogere bodem boven de 389+ groene streep om daarmee de dalende trend af te zwakken. Het proces van lagere toppen en lagere bodems wordt hiermee immers onderbroken. Ook hier zet ik Fibo in, in dit geval in het groen om aan te geven dat die hogere bodem rond 447 tot 425 geplaatst zou kunnen worden. Gezien het verloop van de indicatoren gaat mijn voorkeur uit naar deze optie.

De tweede optie is het opzoeken van de 389+ bodem om daar voor de tweede maal te bodemen en als zodanig een dubbele bodem te plaatsen, hetgeen ook als een verzwakking van de downtrend mag worden gezien. Daarna kan een rally starten naar de 483 rode streep.

Formeel moet ik ook een derde optie melden, te weten het wegzakken naar en wegslaan van de 389 bodem. Laten we daar nog even niet aan denken.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van AEX INDEX

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.