In de pers verschijnen berichten dat de AEX shorters van mening zijn dat het binnenkort niet goed komt met het koersverloop van onze beursbarometer. Dus nog verder de diepte in, nog grotere winsten op short posities. En het schijnt zo te zijn dat shorters vaak gelijk hebben. Laten we de weekchart van de AEX index er bij halen om vast te stellen wat de shorters het beste kunnen doen.

Stuiterbal
Het shorters feest begon in februari dit jaar toen de AEX onder zijn SMA lijn dook zo rond 750 punten. Er volgde een rappe afdaling naar 660, gevolgd door een net zo felle reactie naar 743. Dit spelletje werd een aantal keren herhaald met steeds fractioneel lagere toppen en lagere bodems. Flinke uitslagen, aan turbulentie geen gebrek, de AEX als stuiterbal op het veld. Actieve shorters hadden dus enkele malen de gelegenheid om tussentijds winsten te verzilveren om vervolgens bij een top weer short posities te openen (of te vergroten). Dat is nog eens dynamisch traden, toch?

Bodemvorming in de maak?  
Charttechnisch gezien lijkt een trading range in de maak, mits de AEX boven 627+ blijft bewegen. De bulls moeten alle zeilen bijzetten om de beren van zich af te schudden, dat hebben ze ook in juni dit jaar gedaan, zij mogen deze actie herhalen. Deze week een zwarte candle, dat gooit even wat roet in het eten, maar komen de bulls terug met een witte candle? Dat is en blijft de hamvraag. Wit boven 627, of zwart onder 627, dat is voor shorters van cruciaal belang.

Er in of er uit?
Of de shorters hun posities kunnen aanhouden hangt af van het feit of de bulls de genoemde trading box configuratie willen aanhouden. Bij duidelijke bodemvorming met meer witte candles boven 627 is het raadzaam short posities te verzilveren en te wachten op topvorming boven in de box voor nieuwe short posities. Maar als de index onder uit de box valt, dan komt er ruimte vrij richting de 525 zone. Dan kunnen shorters hun posities aanhouden en zelfs uitbreiden, dat moge duidelijk zijn. Kortom, shorters laten zich leiden door de grafiek, die geeft aan welke route het beste gevolgd kan worden.

BNP Paribas Turbo’s en Boosters van dit fonds

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.