De beleggingsmaand mei is uiterst volatiel van start gegaan. Dan komt meteen de bekende beurswijsheid ‘Sell in May…’ boven drijven. Nu uitstappen en in september weer terugkomen? Of blijven zitten en de turbulente storm voor lief nemen? Ik volg de charts van de AEX en dan blijkt dat de weekchart het wispelturige koersverloop uitstekend weergeeft. “Twee handen aan het stuur” is thans het motto, lees maar verder.

Volatiel koersritme
Ga even mee naar februari dit jaar, toen de AEX met zwarte candles onder de gemiddelde lijn dook. Er ging een breakout beweging van start die de index in tijd van 4 weken van 750 naar 650+ drukte, wat een chaos op het veld! Een felle actie roept veelal een felle reactie op, dus kwamen de bulls rap terug en stuwden de AEX in 5 weken van 650+ naar 740+, dat is nog eens een V-spike bodem. Maar hiermee werd wel de trendbreuk gevalideerd, waardoor de beren thans de regie voeren.

Down status
De SMA lijn als trendvolgende indicator fungeert ook als dynamische trendlijn. Nipt onder deze lijn werd dus recent een top geplaatst, ook nog eens als Bearish Engulfing patroon, het startschot voor een proces van lagere toppen en lagere bodems. Een week daarna sprong de swingteller op -1, waardoor de Down status valide werd. Dat was het moment om koopposities af te romen, dus ja, Sell in May. Onder in het veld ligt de groene steunstreep op 652+ en de rode streep ligt op 743+. Dit impliceert een speelruimte van bijna 100 punten, hetgeen wel past op een volatiel speelveld. Veel ruimte voor beer en stier om flink te bewegen.

Coaching
Voor trendbeleggers ziet de AEX weekchart er niet fraai uit. Rekening houdende met een hoge mate van volatiliteit is het goed mogelijk dat de index onderuit gaat naar de 650 zone. Maar dat zal gepaard gaan met tussentijdse stierenstoten, hetgeen dan witte candles oplevert. De indicatoren wijzen in de richting van de beer en dat noopt mij er toe te kiezen voor exit strategieën in afwachting van nieuwe bodemvorming. Dus ja, Sell in May.

BNP Paribas Turbo’s en Boosters van besproken titel

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.