Na de onverwachte AEX dip in december vorig jaar revancheerden de bulls zich bijzonder rap. Ze veerden op vanaf de onderkant van het stijgingskanaal en trokken een sprintje tot bijna 577, gelijk aan de beruchte rode streep en weerstand uit 2018. Nu is een aarzeling zichtbaar, hoog tijd om het maandlandschap voor u te duiden. Blik op de lange termijn chart van onze beursbarometer.

“Sell in May…”?

De maandchart geeft aan dat er sinds augustus 2012 sprake is van een positieve trendfase. Ik zie niet alleen een proces van hogere toppen en hogere bodems, maar ook koersvorming boven een gestaag oplopende gemiddelde lijn binnen een charttechnisch stijgend trendkanaal. De crossover van de koers met de 55 SMA lijn gebeurde bij een stand van circa 325, inmiddels staat er 565+ op de borden. Al die tijd is de AEX niet meer onder de lijn geweest, die thans op ruim 495 in het veld ligt. We kunnen dus gerust spreken van een lange termijn uptrend. Echter, de maand mei toont vooralsnog een zwarte candle. Zou dit de opmaat zijn voor een dip onder het bekende motto “Sell in May..etc”. Het zou kunnen gezien de hapering bij de rode streep. Maar dan moet de candle zwart blijven en in lengte toenemen, dan is er puur en alleen charttechnisch gezien zicht op topvorming en een dip naar mogelijk de 540 zone.

Verstoring marktritme

Als er daadwerkelijk wordt getopt, dan wordt het ritme van hogere toppen en hogere bodems verstoord, er komt immers geen hogere top boven 577, hetgeen een verzwakking van de trend impliceert. De marktlensindicatoren staan allemaal nog in de plus, de UP status op het Dashboard is vooralsnog valide en dat blijft nog even zo. Wat dat betreft is er voldoende ruimte voor correctie, zonder dat de upswing direct in gevaar komt.

Kortom, de euforie wordt wat getemperd, er dreigt topvorming, tenzij de bulls zich vermannen en alsnog de 577 horde nemen. Aan hen dus de keuze om te keren of te passeren.

Voor trendvolgende beleggers is het nu zaak om Money Management toe te passen en derhalve koopposities wat te verkleinen om vervolgens uit te zien naar nieuwe kansen. Dus niet “Sell in May..”, maar “Buy the dip..”..

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.