Spanningen in de wereld laaien op, oorlogsdreigingen nemen toe, politieke en economische spanningsvelden zijn voelbaar, dat moet toch zijn invloed hebben op het verloop van de AEX index? Laat ik de maandchart voor u duiden om antwoord te geven op deze vraag.

Positieve trendfase
We moeten terug naar 2012 toen de AEX weer boven de SMA lijn ging bewegen om daarmee een positieve trendfase te starten. Toen stond er 325 op het bord, nu 735, toch een mooie rally met af en toe wat slippertjes van de stier, maar geen significante trendbreuken. Dit laatste is het geval als de AEX onder 665 duikt, dus er is aardig wat ruimte onder in het veld, zonder dat de trend in gevaar komt.

Bodemstampers in actie
De maand oktober is hoopvol van start gegaan met zowaar een witte maandcandle. Steunvorming rond 725, gelijk aan de eerste Fibo lijn, met een RSI die opveert vanaf de 50-lijn, doet vermoeden dat de bulls de huidige correctie vanaf 795+ willen beëindigen en de trend een verse impuls willen geven. Dit zou impliceren dat richting de jaarultimo een hernieuwde opleving richting 795 in het vat zit. Dit zou prima passen in de historie van de AEX index, want het vierde kwartaal is doorgaans het beste kwartaal.

Voorzichtig positief
Toch een waarschuwende vinger, want de top op 795+ is lager dan de voorliggende top op 829+ en dat behelst toch een verzwakking van de trend. Dus of de 8 terugkeert op het bord waag ik te betwijfelen. Hoe het ook zij, ondanks alle beoogde negatieve invloeden in de wereld, weten beleggers dit goed te absorberen. Maar eens bezien of het de bulls gaat lukken om dit jaar nog drie witte maandcandles te plaatsen.

Bekijk de BNP Paribas Turbo’s en Boosters

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.