AEX ‘Jantje lacht, Jantje huilt’

Met de laatste handelsmaand van 2019 in volle gang is er voor beleggers maar één brandende vraag en die luidt of er een eindejaarsrally komt met een AEX ruim boven de 600 punten. Hiertoe zal de maandgrafiek geanalyseerd moeten worden, want die herbergt het antwoord op voorgaande vraag. Kortom, wat mogen we technisch gezien verwachten richting de jaarultimo?

600 hobbel
De ondertoon op het lange termijn speelveld is al geruime tijd positief, getuige het proces van hogere toppen en hogere bodems binnen een stijgingskanaal. Bovendien worden de candles boven de SMA als trendvolgende indicator geplaatst. De SMA lijn ligt rond 510 in het veld, dus er is voldoende ruimte voor correctie, zonder dat de trend in gevaar komt. Op moment van schrijven kruipt de AEX langzaam maar zeker richting de bovenlijn van het stijgingskanaal. Ondersteund door een positieve stappenteller en een aanzwellend momentum vervolgen de bulls hun parade, maar ze hebben flink moeite met de 600 passage. En mooi rond getal speelt altijd een rol bij beleggers, ook al is 600 technisch gezien geen niveau van betekenis. Op de maandgrafiek ligt er geen rode streep, geen Fibo lijnen die remmend werken, geen overspannenheid, dus december zou in principe een mooie witte candle moeten opleveren met een 6 op het scorebord, als u begrijpt wat ik bedoel.

Voorwaardelijk slotoffensief
Even terug naar de hamvraag inzake de eindejaarsrally. De huidige candle moet wit van kleur blijven om zicht te houden op een slotoffensief van de bulls. Deze voorwaarde is valide zolang de AEX boven 598+ noteert, de openingskoers van december. Wat dat betreft is 598+ een cruciaal kantelpunt dat bepaalt of we straks als ‘Jantje lacht’ of ‘Jantje huilt’ het jaar afsluiten.

Uit coaching perspectief kan worden gemeld dat het voor lange termijn beleggers van belang is dat de AEX boven de 598 zone blijft bewegen met witte candles. Bij een zwarte candle tegen de bovenkant van het stijgingskanaal kan overwogen worden wat winsten veilig te stellen om vervolgens uit te zien naar nieuwe koopkansen in 2020.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van AEX index

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.