Beleggers worden opgeschrikt door flinke berentikken op menig aandelenspeelveld, waaronder de AEX. Zijn de tikken slechts correctief van aard of is dit de start van een structurele daling? September staat te boek als slechtste beleggingsmaand, dat belooft niet veel goeds. Laat ik de maandchart voor u duiden om vast te stellen hoe dreigend de huidige berendruk is.

Steile bullenparade
Ik ga terug naar november 2020 toen een solide witte candle werd geplaatst op de oplopende gemiddelde lijn die toen rond 530 in het veld lag met nipt daaronder de cruciale 527 steungrens. De bulls moesten opveren om de stijgende trend intact te laten en dat deden ze dan ook. Daarna gingen ze er in een rap tempo van door tot bijna 800 punten aan toe. De bullenparade was uitzonderlijk van karakter, want de steile beweging zoals die nu op de chart staat hebben we niet vaak gezien. Maar hoe nu verder?

Topvorming
De september candle kleurt momenteel zwart met een oranje randje, hetgeen impliceert dat de afstand met de SMA lijn te groot is en dat het een kwestie van tijd is dat het gat met de SMA lijn wordt verkleind. De zwarte candle zou hiertoe de eerste aanzet kunnen zijn. De RSI als spanningsmeter doet ook een duit in het zakje door met een OB downcross te dreigen. En dan is er nog een mentale remfactor, te weten het mooie ronde 800 getal. We weten dat beleggers moeite hebben om een rond getal aan stukken te slaan. Er zijn dus voldoende aanwijzingen voor topvorming als opmaat voor een correctie die dan kan aanhouden tot aan de 695 Fibo grid. Dat is toch verrassend, niet de 8 op het scherm, maar de 7 uit beeld. Of houden de bulls dit tegen?

Coaching
Er zijn indicaties van topvorming zolang de AEX onder de 800 punten noteert. De maandcandle moet zwart blijven om winstnemingen te rechtvaardigen om vervolgens uit te zien naar nieuwe koopkansen op lagere niveaus. De trend als zodanig komt niet in gevaar, maar een serieuze afkoeling hangt in de lucht. Dreigende berendruk wordt daarentegen afgewend als het de bulls lukt om de AEX boven 793+ te drukken, dan zal de september candle weer wit kleuren.

BNP Paribas Turbo's en Boosters van AEX

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.