De maand april ging de boeken in met een mooie witte maandcandle, een keurige rebound na de Corona tik in maart. Maar het berengevaar is geenszins verdwenen, er loert nog steeds gevaar op topvorming als opmaat voor een langere periode van dalende koersen. De AEX in gevarenzone behelst niet alleen een negatief getint scenario, het impliceert ook dat er een ontsnappingsscenario mogelijk is. Ik zal beide routes voor u uitstippelen.

Stijgingskanaal
Laat ik beginnen met het totaalplaatje, ofwel op grote afstand naar de chart kijken. Dan valt direct op dat vanaf de tweede helft 2008 de index bezig is met een indrukwekkende serie hogere toppen en hogere bodems, keurig begeleid door de trendlijn en trendkanaallijn, waardoor een stijgingskanaal zichtbaar is. De trend als zodanig verdient geen schoonheidsprijs, ik zie geen mooi ritme in het top- en bodemproces. Regelmatig forse uitschieters omhoog en omlaag, met uiteraard de Corona tik tot 389+ als recent voorbeeld. Nu is er een heftige strijd gaande onder in het kanaal, waarbij de bulls alle zeilen moeten bijzetten om te overleven.

Negatief scenario
De candles kleuren weliswaar wit en de trendlijn ondersteunt de bullenactie, toch zijn er ook negatieve bevindingen, zoals de rode swingteller en koersvorming nipt onder de SMA lijn rond 518. Vanuit dat perspectief gezien is de opleving vanaf 389+ naar de huidige niveaus een pullback om de recente trendbreuk te valideren. Er dreigt dus topvorming, waarbij de candle zwart moet kleuren om de beren overtuigend in actie te zien. Mocht dat gebeuren, dan is een afdaling naar de 400 zone een kwestie van tijd, zo lijkt het. Blijft de zwarte candle uit, dan is er nog hoop voor de bulls.

Positief scenario
De huidige overgangsfase kent zoals gemeld ook positieve technische bevindingen. Zo stuurt de RSI als spanningsmeter aan op bodemvorming als opmaat om de SMA lijn onder druk te zetten en zo mogelijk te passeren, om daarmee een dalende trendfase af te wenden. U begrijpt dat koersvorming boven 518 gewenst is om dit scenario kracht bij te zetten, dan kunnen de bulls ontsnappen en er vervolgens voor zorgen dat het vizier op 600+ kan worden gericht, wie had dat vorige maand kunnen bedenken.

 Coaching
Het is wellicht een beetje flauw om twee scenario’s te schetsen, je krijgt dan altijd gelijk, toch? Maar in de huidige fase is het even niet anders. De strijd is dermate interessant dat er zowel kansen zijn voor de beer als de stier. Dagelijks maar even checken wie er aan de winnende hand is en daar naar handelen is dan ook mijn TA coaching aanbeveling.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van AEX index

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.