U kent ongetwijfeld de oud-Hollandse tegelwijsheid ‘Vrouwen bloot, handel dood’. Dit was in de afgelopen periode regelmatig het geval bij het koersverloop van onze AEX index met als resultaat dat de bullen en beren thans aardig in balans zijn met elkaar. Maar daar hebben actieve beleggers weinig aan, zij willen richting zien. Laat ik de weekchart voor u duiden om de meest waarschijnlijke route uit te stippelen.

Balanceren op de SMA
Om richting op het beleggersveld te kunnen detecteren heb je een trendvolgende indicator nodig. Ik gebruik hiertoe de 55 Simple Moving Average (55SMA) die kracht en richting van de trend in kaart brengt. Koersvorming boven een fier opkrullende SMA (blauwgroen van kleur) duidt op voldoende positieve trendmatigheid. Omgekeerd geldt dat bij koersvorming onder een dalende SMA (de lijn kleurt dan oranje) een negatieve ondertoon overheerst.
Welnu, momenteel kleven de candles aan de SMA die vlak in het veld ligt en afwisselend blauwgroen of oranje kleurt ten teken van een lage trendmatigheid. Noch de beer, noch de stier tonen overtuigend initiatief om richting te kiezen en deze ook vast te houden. Maar dat kan rap veranderen.

Stijgingsdriften
Als ik mijn andere indicatoren en charting tools bij de analyse betrek dan stel ik vast dat er inderdaad sprake is van een neutrale fase tussen de groene steunstreep op 543+ en de rode weerstandstreep op 587+. Deze week een witte candle in de maak op de gemiddelde lijn, hetgeen duidt op wat stijgingsdriften bij de bulls. De stappenteller staat nu nog in het rood, maar bij deze voortgang staat er komende week een +1 op de teller, hetgeen een lekker windje in de rug van de bulls zal zijn. Sterker nog, dan zal ook de Up status terugkeren op het Dashboard. Een aanval op en het breken van 587+ lijkt dan een kwestie van tijd. Boven 587+ komt 632+ weer in beeld, wie had dat gedacht?

Acties voor trendbeleggers
Welke acties kunnen trendbeleggers overwegen nu het meest waarschijnlijke scenario is geschetst? Bescheiden koopposities kunnen worden ingenomen en deze uitbreiden als het lukt om 587+ te passeren. Wellicht wachten defensieve beleggers op de Up conditie om in actie te komen. Dan is er immers een objectieve bevestiging van aanzwellende stierendrift. Voor alle beleggers geldt dat bij onverhoopte koersvorming onder 560 de positieve vooruitzichten zullen vervagen, waardoor koopposities minder interessant zijn. Voor nu bezien of de spelers het meest waarschijnlijke pad zullen volgen.

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.