Dat de koersen op het Damrak heftig heen en weer springen, behoeft verder geen toelichting, dat weten we wel. De maand juni gaat straks de boeken in met een verlies van bijna 7% t.o.v. vorige maand. De eerste helft van 2022 is voor trendbeleggers uiterst somber verlopen. Maar hoe luiden de vooruitzichten voor het derde en vierde kwartaal? Komen de bodemstampers in actie om een mooie tweede helft in gang te zetten? De maandchart van de AEX herbergt de antwoorden.

Lange trend
De lange termijn trend is nog steeds opwaarts gericht. Dit blijkt uit de serie hogere toppen en hogere bodems boven een fier opkrullende SMA lijn. De lange trend is gestart in augustus 2012 toen de AEX de gemiddelde lijn opwaarts passeerde. Toen stond er 330 op het bord, nu 665, toch een mooie rit in tijd van 10 jaar. Slechts de corona dip in maart 2020 gooide wat roet in het eten van de bulls, maar zij wisten zich razendsnel te vermannen, u ziet dat op de grafiek. De huidige trend blijft valide zolang de gemiddelde lijn op 610, elke maand een stukje hoger, onaangeroerd blijft.

Stevige correctie
Een trend is nooit een rechte streep, er zijn altijd corrigerende berentikken die kunnen zorgen voor een flinke afkoeling. En dat is gebeurd toen op 829 een top werd geplaatst. De afstand met de SMA lijn was toen heel groot en met name de RSI stuurde aan op topvorming als opmaat voor een correctie, teneinde de afstand met de SMA te verkleinen. Inmiddels is de AEX teruggezakt naar de 660/650 zone en daar zou gebodemd kunnen worden. De eerste groene steunstreep staat er reeds, toevalligerwijs ook nog eens bij de eerste Fibo lijn.

Witte candle
Als het gaat lukken om de maand juli te starten met een witte candle rond de 650+, dan ziet het er naar uit dat bodemvorming zal plaatsvinden als opmaat voor een hervatting van de trend. Daarna kan het vizier weer worden gericht op de 800+ zone. Dit impliceert dan een mooie tweede helft van 2022. Mocht het allemaal tegenvallen en blijft een witte candle uit, dan is diepere bodemvorming tot aan 610 de alternatieve route.

De statistieken
Historisch gezien staan we aan de vooravond van het slechtste kwartaal van elk jaar. Het derde kwartaal kent een gemiddelde stijging van 3,9% in 52% van de gevallen en een gemiddelde daling van 4,9% in 48% van de gevallen. Dit resulteert in een profit factor van 1,00, hetgeen geen winst en geen verlies impliceert, een neutraal resultaat zeg maar. Het vierde kwartaal daarentegen kent een profit factor van 2,50, dus veel grotere winstkansen.
U ziet hoe belangrijk dus de kleur van de juli candle is voor het verdere verloop van de AEX in de tweede helft van dit jaar. Of meteen bodemvorming en stabilisatie, of toch een extra aanloop tot 610 om pas in het vierde kwartaal weer noordwaarts op te stomen. Wij houden u op de hoogte.

BNP Paribas Turbo’s en Boosters van besproken titel

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.