AEX 580-585 berenzone

We zijn begonnen aan het vierde kwartaal van het beleggingsjaar 2019, historisch gezien vrijwel altijd het beste kwartaal van elk jaar. De start van oktober was echter niet best, er wordt direct een zwarte candle gevormd op de maandkaart van de AEX. Extra aanloop van de bulls of eerste aanzet van de beer voor een stevige correctie? Ik zal de maandchart voor u duiden.

Bulls verliezen grip
De ondertoon op het lange termijn speelveld is positief, getuige het proces van hogere toppen en hogere bodems binnen een stijgingskanaal. Bovendien worden de candles boven de SMA als trendvolgende indicator geplaatst. De SMA lijn ligt rond 505 in het veld, dus er is voldoende ruimte voor correctie, zonder dat de trend in gevaar komt. Op moment van schrijven staat de AEX midden in het stijgingskanaal met de swingteller op een magere +2 een een vlakke RSI als spanningsmeter. Dit impliceert dat de stijgingsdrift bij de bulls aan kracht inboet. Ze blijven aanschurken tegen de 580-585 weerstandzone, de beren laten zich daar niet makkelijk verjagen. Mocht het onverhoopt lukken om uit te breken, de marktlensindicatoren sturen hier wel op aan, dan komt er ruimte vrij richting de bovenkant van het stijgingskanaal op ruim 600 punten. De actuele upswing kan hierdoor worden vervolgd, hetgeen prima past in het ‘historisch beste kwartaal’ beeld. Dit is vooralsnog het meest waarschijnlijke scenario.

Wanneer ‘einde oefening’?
Echter, een scenario heeft twee kanten, dus ook even benoemen wanneer de rit richting 600+ teniet wordt gedaan. Welnu, dat is het geval als de stappenteller op -1 springt, hetgeen onder 560  het geval is. Dit impliceert dat er weinig ruimte is onder in het veld. De bulls moeten rap in actie komen om te proberen de beren te verjagen in de 580-585 zone. Of gaan zij de historische succesvolle vierde kwartaalreeks verstoren?

Coaching
Op het Dashboard prijkt weliswaar de Up status, maar voor lange termijn beleggers is het van belang dat rap de berenzone op 580-585 wordt gebroken. Lukt dat niet, dan is het aanbevelenswaardig om koopposities wat te verkleinen.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van de AEX

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.