AEX 2020 “Top jaar”

In mijn laatste column van dit jaar mag ik natuurlijk niet achterblijven met een prognose ofwel verwachting voor het komende handelsjaar 2020, tevens de start van een nieuw decennium. Meestal consulteer ik de maandchart voor een langere termijn visie, maar mijn oog viel op de uitermate interessante en ook spannende jaarkaart van onze beursbarometer. Ik verklap alvast de uitkomst: 2020 wordt een top jaar, maar dan wel in een dubbele betekenis. Lees maar verder.

Symmetrisch marktgedrag
Een van de veronderstellingen die technische analyse rechtvaardigen is dat marktgedrag zich herhaalt. Niet identiek maar wel in vergelijkbare en herkenbare patronen. Om deze patronen objectief te kunnen meten, maak ik onder andere gebruik van mijn swingteller, ofwel stappenteller. Deze indicator geeft met de getallen ofwel stappen 1 tot en met 9 aan of een significante koersbeweging gaande is. Blauwe stappen in een upswing, rode stappen in een downswing. Ik ga verder niet in op details, daartoe moet u mijn TA Coaching Video’s maar bekijken. Voor nu is het van belang te weten dat bij +9 op de swingteller de kans aanzienlijk groeit dat de markt gaat toppen, zo leert de geschiedenis.

1991 – 1999
Ik neem u mee naar de jaren ’90, waar in 1991 met een magere witte jaarcandle een upswing van start ging, u ziet de blauwe +1 boven de candle staan. Vervolgens zagen we een schitterende bullenparade, alleen maar witte candles, tot 1999. In dat jaar stond er +9 op de swingteller en dus een gerede kans op topvorming als opmaat voor een berenaanval. In 2000 werd prompt in de 700+ zone een zwarte candle geplaatst, gevolgd door nog twee stevige berenjaren. De upswing ging van 100 naar 700, een stijging van maar liefst 600%. De correctie of daling die volgde duwde de AEX naar 300, ofwel een 60% klapper. Maar u ziet de werking van de swingteller in een cyclus van acht jaar.

2012 – 2020
Nu gaan we naar het jaar 2012, u raadt het al, een witte candle met de swingteller op +1. Hiermee werd de doffe beursellende in 2008 met nadien wat herstelpogingen afgerond en was de markt gereed voor een nieuwe significante beweging. Dat de massa daar niet meteen in geloofde kan ik mij voorstellen, maar mijn stappenteller gaf wel een blauwe +1 aan. Er volgde een mooie reeks witte candles met uitzondering van 2018. Dit jaar wordt afgesloten met een witte candle met de swingteller op +8. We hebben nog één jaar te gaan in de cyclus, dus volgend jaar swing +9 met witte candle tot nipt boven 700, net als in 1999?

AEX Top jaar
Als de massa de symmetrie in het jaarritme van de beurs, bewust of onbewust, respecteert, dan mogen we volgend jaar nog een mooie stijging zien tot boven de 700 punten. Maar wordt dan tevens de rally van 300 naar 700, ofwel 133%, afgerond? En gaan we vanaf 2021 een aantal zwarte jaarcandles zien tot aan circa 500 punten aan toe, ofwel een 30% aderlating? Wordt 2020 dan echt een topjaar?

Ik wens u en de uwen prettige feestdagen en een goede jaarwisseling. Graag tot volgend jaar!

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van AEX index

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.