De financials en verzekeraars hebben het als beleggingstitel dit jaar minder fraai gedaan. Er werden door de beer rake klappen uitgedeeld, waarna de bulls toch terugkeerden in de arena en zorgden voor een dappere rebound. Zo ook bij Aegon. Hoe is thans de technische situatie en wat mogen we in 2021 verwachten? Ik zal de maandchart voor u duiden want daar schuilt het antwoord.

Dalingskanaal
De koers beweegt al geruime tijd in een zogenaamd dalingskanaal, ofwel binnen een proces van lagere toppen en lagere bodems. En dat levert dus bearish sentiment op. We zien steeds de actie beweging van de beer (dalende koersbeweging), gevolgd door een reactie ofwel tegenaanval van de stier (stijgende koersbeweging). Op zich wel een mooi schouwspel, een prima trendmatige beweging, maar wel neerwaarts. Het dieptepunt van dit actie- en reactiespel was natuurlijk de Corona dip in maart dit jaar toen de koers wegzakte naar 1,51+. Maar in diezelfde maand volgde een rap herstel, bijna de helft van de schade werd weggepoetst. Daarna een dappere rebound die nu nog gaande is.

Opleving in de downtrend
Met name de maand november zorgde voor een uitstekend herstel, waardoor mijn swingteller op +1 sprong en er formeel een reboundfase van start ging, ofwel een opleving binnen de dalende trend. De SMA lijn ofwel gemiddelde lijn kleurt oranje en geeft hiermee aan dat de hellingshoek negatief is. Dit laatste past wel bij een bearish sentiment, niet waar? Hamvraag is uiteraard tot waar de rebound zal aanhouden? Bovenkant dalingskanaal rond 3,50? SMA lijn op 3,80? Dat is wel de zone waar getopt kan worden, waarna de beren het stokje weer kunnen overnemen.

Opluchtingsrally
Vanaf de Corona dip zijn er wel degelijk koopkansen geweest, zeker ook op kortere tijdvenstergrafieken. Maar dat zijn zogenaamde countertrend koopkansen en min of meer opluchtingsrally’s voor trendbeleggers. Maar daarmee is de kou niet uit de lucht. Voor komend jaar gaat het erom of het de bulls zal lukken boven de 3,80 SMA weerstand te komen. Dan immers wordt het dalingskanaal verlaten en is er zicht op een koersbeweging naar de 5+ zone. Maar ik moet toch mijn proza afsluiten met het bekende adagium “De trend is intact totdat het tegendeel wordt aangetoond”, dus hou vooralsnog de beer goed in de gaten.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van deze fondsen

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.