Het is voor een technisch analist gebruikelijk om achterom te kijken naar het historisch koersverloop, om op basis daarvan een scenario te kunnen schetsen wat betreft verwacht koersverloop. Hij doet dit vanuit het basisprincipe van technische analyse dat marktgedrag, beter gezegd beleggersgedrag, zich herhaalt. Dit is ook het bestaansrecht van koerspatronen, ofwel herkenbare plaatjes uit het verleden die in de toekomst terugkeren. Niet 100% identiek, dat zou al te mooi zijn.

Maar achterom kijken heeft ook een aantal minpunten. Wie namelijk teveel achterom kijkt, struikelt over de toekomst. Laat ik dit voor u verduidelijken. Teveel achterom kijken, met andere woorden teveel en te lang in de achteruitkijkspiegel turen impliceert dat je de blik op de toekomst verkleint en zelfs verliest en daardoor kansen laat liggen. De achteruitkijkspiegel in een auto is niet voor niets veel kleiner dan de voorruit. Dus blijf vooruitkijken naar nieuwe kansen, en ook bedreigingen, blijf niet te lang hangen in het verleden.

Dit gebeurt met name als je terugkijkt naar verliesgevende posities. Het is goed om na te gaan waarom er verlies werd geleden, maar het rouwproces moet niet te lang duren, je moet verder. Het zou jammer zijn als je nieuwe kansen misloopt, omdat je niet weer op tijd door de voorruit kijkt. Je kunt het ook anders definiëren, zet een punt achter een verliespositie en geen komma. Een komma impliceert immers dat je de gelegenheid krijgt om terug te kijken.

Tot slot van dit proza een mooie oneliner betreffende het vooruitkijken en achteruit kijken:

“Wist ik van tevoren maar dat ik achteraf de juiste keuze heb gemaakt”.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!