Onlangs was er het traditionele webinar Visie & Tips, 2e helft 2024, waarin ik aan mocht schuiven voor technische commentaren op de vele fundamentele items die werden besproken. Uiteraard ontbraken de concrete tips niet, waaronder van mijn kant een short kandidaat, te weten Heijmans, die rijp is voor een flinke dip. Een short positie in een uptrend, mag dat wel? Ik zal een nadere toelichting geven.

Trendmatig koersverloop
Het koersverloop van dit fonds toont duidelijk de kenmerken van een trendfase, ofwel een serie hogere toppen en hogere bodems boven een fier opkrullende SMA-lijn. De indicatoren vrijwel altijd in een positieve stand, dus de bulls hebben de touwtjes goed in handen. Echter, binnen een positieve trend is er zo nu en dan ruimte voor een afkoeling, hetgeen thans het geval is. In geval van een min of meer normale correctie is het te overwegen om uitstaande koopposities al dan niet deels te verzilveren om voorts te wachten op nieuwe koopkansen. Maar in dit geval is het charttechnisch toegestaan om een Turbo Short positie te overwegen.

Overdreven sentiment boven in het veld
Er is namelijk sprake van overdreven sentiment boven in het veld. Vorige maand een forse uitschieter naar de 20+ zone, hetgeen gepaard ging met een oranje MRI candle, die daarmee aangaf dat de afstand met de gemiddelde lijn te groot is. Bovendien brak de koers boven uit het stijgingskanaal, dat mag je mijns inziens visuele overspannenheid noemen. De RSI als spanningsmeter ketst af tegen de OB-lijn, dus topvorming is aannemelijk als opmaat voor een correctie.

Eerst afkoelen
De maandcandle van juni kleurt vooralsnog zwart, dus topvorming is begonnen. Er is een dalingspotentieel van maximaal 35% haalbaar, tot aan de 13+ zone, daar geldt het motto ‘oude weerstand wordt nieuwe steun’ vrijwel onder in het stijgingskanaal. Wellicht dat er eerder wordt gebodemd, maar dan wel graag in het stijgingskanaal. Al met al voldoende charttechnische bevindingen om met een Turbo Short positie te profiteren van de verwachte afkoeling.

Bekijk de BNP Paribas Turbo’s en Boosters

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.