Het regent aan cijfers op het Damrak. Altijd weer interessant en spannend om te zien hoe beleggers dit absorberen. Dit zien we uiteraard terug op de grafiek. Zo ook bij ASML die langzaam maar zeker een transitie laat zien van een trending fase naar een trading range fase. Sta mij toe uit te leggen wat dit impliceert voor actieve beleggers.

Afzwakking van de trend
Vanaf het dieptepunt rond 400 in oktober vorig jaar is een mooie serie hogere toppen en hogere bodems gaande, het kenmerk van een stijgende trendfase. De bulls wisten daarbij de SMA lijn opwaarts te passeren, dus de UP status op het Dashboard was valide. Maar bij 638 liep de bullenparade averij op, er volgde een milde terugval naar 551+ met aansluitend een opleving naar 626+. Daar werd een lagere top geplaatst, waardoor het koersritme werd verstoord, de trend verzwakt daardoor.

Trading box
Een verzwakking van de trend kan leiden tot een zogenaamde trading range of trading box, een andere fase in het kader van marktclassificatie. Heen en weer zigzaggen tussen min of meer gelijke toppen (horizontale weerstand) en gelijke bodems (horizontale steun).  Puur charttechnisch beoordeeld zou je de toppen op 626 en 638 de weerstandzone kunnen noemen en is het van belang dat de 551+ steun nu blijft liggen. Dan zie je duidelijker de contouren van de trading range.

Kansen voor beleggers
Hoe kunnen actieve beleggers gebruik maken van de mogelijke trading box? Welnu, eerst wachten op signalen van bodemvorming boven 551+. Dit lijkt aanstaande als ik de stand van de RSI bekijk, maar u kent de spelregel, eerst een witte candle, dan kans op bodemvorming met aansluitend anticiperende koopkansen richting de krap 640 zone. Dus de coaching overweging luidt “Wacht op wit”.

BNP Paribas Turbo’s en Boosters van dit fonds

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.