Beleggers besteden veel tijd aan het analyseren van charts, het beoordelen van tips en scenario’s en het bewaken van posities. Er wordt daarentegen veel minder tijd besteed aan de omvang van de positie, ‘Position Sizing’ zoals dat mooi heet. Dit is net zo belangrijk als het op voorhand selecteren van het juiste fonds. Ik bespreek graag vier strategieën inzake Positie Omvang.

Vast percentage per transactie
Een vrij eenvoudige invulling van het fenomeen Position Sizing is het kiezen voor een vast percentage van het kapitaal als standaard transactie omvang, ook wel Risk on Account genoemd. Dus bijvoorbeeld steeds 1% van het kapitaal als risico inzetten. Hiermee hou je goeie controle op het risico en hou je ruimte voor andere kansen. Wij hanteren deze techniek in onze Turbo Modelportefeuille. Lees hier meer over op onze website.

Vast bedrag per transactie
Een variant op de vorige invulling is een vast bedrag per transactie. Je investeert dus steeds bijvoorbeeld € 1000, of je nu aandelen RDShell koopt, of een Turbo positie opent. Hier kun je wel mooi Money Management (MM) op loslaten, door bijvoorbeeld te beginnen met de helft als het scenario een anticiperend randje heeft. Niet alleen bij Entry, maar ook bij Exit werkt MM uitstekend, kan ik u mededelen.

Volatility gerelateerde positie omvang
Een ingewikkeldere invulling is gebaseerd op de beweeglijkheid van de onderliggende waarde. Je kunt de Standaard Deviatie (STD) uitrekenen over een specifieke periode en vervolgens de laag-volatility titels een grotere transactie omvang geven dan de hoog-volatility fondsen.

Wat is Averaging Down?
Veel lange termijn beleggers gebruiken elke dip om hun positie te vergroten. Zolang dat in een stijgende trend gebeurt, is dit prima. In een dalende trend heeft het slechts één voordeel en dat is dat de gemiddelde aankoopkoers steeds verder zakt...en zakt....en zakt.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!