Wij zijn dagelijks druk doende met het schetsen van het meest waarschijnlijke scenario wat betreft toekomstig koersverloop. Maar wat is waarschijnlijkheid eigenlijk? En waarom mag je dat inzetten om ‘voorspellingen’ te doen?

Waarschijnlijkheid is de relatieve mogelijkheid dat iets zal gebeuren. Het is aannemelijkheid, een kans, een plausibiliteit. Dus geen zekerheid, maar een mogelijkheid. Bij technische analyse is waarschijnlijkheid gestoeld op de gedachte dat marktgedrag zich herhaalt. Als je dat statistisch onderbouwt, dan krijg je inzicht in kansen. En kun je aantonen dat markten niet at random bewegen, maar dat er orde en patronen zijn. Echter, dit openbaart zich in a-symmetrisch gedrag, aan te geven met de zogenaamde ‘fat tails’ in de ‘bell curve’. Dit wordt ook wel Skewed Distribution genoemd, waarbij de ‘tails’ ook nog eens in omvang kunnen variëren. Anders gezegd, marktgedrag kent wisselende vormen. Het is als Barba Papa, huup huup Barbatruc.
Dit impliceert dat je indicatoren, zoals de RSI, dynamisch moet maken om de waarschijnlijkheid kracht bij te zetten.

Welke ‘voorspellingstechnieken’ zijn gebaseerd op orde en patronen in de markt? Ik volsta met een korte opsomming.
Zo is daar de Elliot Wave techniek, de beroemde 1-2-3-4-5-a-b-c golvenstructuur. De Fibonacci retracements en expansions horen hier ook bij. Natuurlijk zijn er de koerspatronen (omkeer of continuatie) als herkenbare plaatjes uit het verleden met elk hun eigen koersdoel na een uitbraak. Een andere techniek is de bekende ‘multi timeframe approach’, waarbij korte en lange tijdvensters worden ingezet met elk hun eigen trend- en sentiment metingen. Daarbij zoek je de synchronisatie tussen de metingen. Als laatste techniek wil ik noemen de kantelpunten, ofwel de steun- en weerstandniveaus die kunnen zorgen voor een omslag in een koersbeweging.

Maakt ons Dashboard Beleggen voldoende gebruik van de kracht van waarschijnlijkheid? Welnu, de 55SMA, de dynamische RSI, mijn swingteller en het steun/weerstand mechanisme bieden ruim voldoende voeding voor meest waarschijnlijke scenario’s. Zeker ook als daar onze subjectieve analistensaus overheen gaat.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!