Bij het analyseren van een koersbeweging zijn twee elementen altijd van belang, te weten trendmatigheid en volatiliteit. Als ik dan naar de maandgrafiek van de AEX kijk, dan zie ik dat het prima is gesteld met de trendmatigheid, maar dat er ook sprake is van flinke beweeglijkheid, met name vanuit de berenhoek. Ik zal de grafiek voor u duiden en het meest waarschijnlijke scenario schetsen voor de komende maanden.

Al 12 jaar een stijgende trend
We gaan terug naar juli 2012 toen de index de dalende SMA lijn overstak in een poging een stijgende trendfase te starten. Sindsdien is de koers niet meer overtuigend onder de gemiddeldelijn geweest, zelfs de coronamaand maart 2020 werd de maand erop al weer gecorrigeerd. Dit impliceert dat de markt bereid is richting te kiezen en deze ook vast te houden. De huidige trend begon op een niveau van circa 340, nu staat er 850 op het bord, een prima prestatie toch? Vanaf 2020 heb ik een stijgingskanaal ingetekend, om te illustreren dat er nog steeds een serie hogere toppen en hogere bodems gaande is. Maar hoe zit het nu met het huidige berengeweld?

Stevige correctie
Vorige maand zagen we al een kleine zwarte candle bij 950 als mogelijke opmaat voor een correctie. De weg omhoog naar de zo gewilde 1000 punten werd belemmerd door wat berendruk. Deze maand slaan de beren erg hard om zich heen, waardoor er een forse zwarte candle verschijnt en de stappenteller naar een -1 stand draait. Formeel is er nu sprake van een correctiestand, ofwel een daling in de uptrend. Deze correctie gaat gepaard met de nodige volatiliteit, u ziet, trend en sentiment gaan hand in hand. Maar tot hoever mogen de beren gaan?

Bij wit zijn er koopkansen
Om in te schatten tot waar de correctie kan aanhouden, plaats ik de Fibo grid in de grafiek. Dan blijkt dat er rond 858 gebodemd kan worden, gelijk aan de eerste retracementgrens. Als dat lukt, dan is dat een sterk trendsignaal, de bulls kunnen dan snel de regie weer in handen nemen. Een iets lager steunniveau op 830 is ook een interessante passage, want daar ligt de 50% retracementgrens en daar kan het motto gelden “oude weerstand wordt nieuwe steun”. Een en ander impliceert dat er rond 858 tot 830 een witte candle geplaatst moet worden om de correctie af te ronden en de trend te vervolgen. Augustus zal waarschijnlijk zwart blijven, maar als september wit kleurt, dan kunnen we nog een interessant vierde kwartaal tegemoet zien.

Bekijk de BNP Paribas Turbo’s en Boosters

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.