De Amerikaanse aandelenvelden liggen er zeer goed gemutst bij. Al jarenlang is er sprake van een positieve trendfase met mooie swings omhoog en milde correcties tussendoor. Nog even en we mogen weer een tussentijdse top verwachten met aansluitend een correctie. Dit alles zit verpakt in de maandgrafiek van de S&P 500 index. Ik zal de chart voor u duiden.

Lange uptrend
We moeten terug naar januari 2011 toen de index overtuigend de toen nog vlakke gemiddeldelijn overstak als eerste stap in een positieve trendfase. Toen stond er circa 1225 op de borden. Tot op de dag van vandaag is deze trend valide, zelfs de beruchte coronamaand maart 2020 kon geen roet in het eten gooien. Sterker nog, toen werd een dubbele bodem geplaatst rond 2400, waarna de bulls hun rit vervolgden. Inmiddels staat er ruim 5500 op het scherm en het ziet er naar uit dat binnenkort de 6000 grens bereikt kan worden.

Wanneer een top?
Als ik de indicatoren raadpleeg, dan zie ik de stappenteller op +8 staan en de RSI als spanningsmeter omhoog krullen tot bijna de OB-lijn. Dit alles impliceert dat er binnenkort een top geplaatst kan worden, waardoor de huidige opmars van de bulls geremd kan worden. Het zou charttechnisch gezien interessant zijn als de verwachte top tegen de bovenkant van het stijgingskanaal wordt geplaatst. Daarna kan een correctie aanvangen tot wellicht 5000, om vervolgens een nieuwe hogere bodem te plaatsen, waarna de trend weer kan worden vervolgd.

Trendbeleggers hoeven niets te doen
Er zijn maar weinig speelvelden waarop trendbeleggen goed gespeeld kan worden, dit indexveld is er een van. Kopen op zwakte, nieuwe of additionele koopkansen bij een nieuwe hogere bodem, dat is de strategie die gebezigd kan worden. De dynamische trendbelegger verzilvert regelmatig wat winsten bij topvorming, om daarna bij een nieuwe bodem weer vol belegd te zijn. Binnenkort bij 6000 voor hen actie ondernemen?

Bekijk de BNP Paribas Turbo’s en Boosters

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.