Wist u dat je met twee kruisende krijtstrepen een klassieke trendomkeer kunt visualiseren? Ik zal een en ander illustreren en toelichten aan de hand van een dalende trend die ombuigt naar een stijgende trend. Op de grafiek hierboven ziet u de visualisatie van een en ander.

Eerst maar eens de klassieke kenmerken van een dalende trend, dat is een serie lagere toppen en lagere bodems. Over de toppen wordt daartoe een lijn getrokken, als zijnde de trendlijn. Zolang de koers hieronder beweegt, zien we actiebewegingen vanuit het berenkamp en reacties door de stier. Dan komt het moment dat een reactie, ofwel countertrend beweging tot aan de trendlijn, overgaat in een breakoutbeweging. De bulls steken de trendlijn over en raken daarmee in een positieve overgangsfase. De breakoutbeweging is de eerste stap in een mogelijke nieuwe stijgende trend. Maar de trendomkeer moet worden gevalideerd door een zogenaamde pullback beweging, ofwel een reactie terug naar de gepasseerde lijn.
Als de pullback succesvol verloopt, zal er een bodem worden geplaatst op de gepasseerde lijn. Dit is dan de eerste hogere bodem na de meest recente bodem in de dalende trend. Kunt u het in gedachten nog allemaal volgen? Over deze twee bodems kan vervolgens een nieuwe lijn worden getekend, de stijgende trendlijn. Zolang de koers boven de nieuwe lijn blijft bewegen, is er sprake van een stijgende trendfase, ofwel een proces van hogere toppen en hogere bodems.

Bovenstaand proza is een beschrijving van een klassieke trendomkeer. Ik daag u daarbij uit de diverse bewegingen te benoemen. Wanneer is er spraken van een actiebeweging of reactiebeweging door beer of stier, danwel een breakoutbeweging of een pullback?
En als laatste de vraag: is een pullback een actie- of reactie beweging?
Mocht het u allemaal duizelen, kijk dan naar bovenstaande grafiek met de rode stippellijn A en de groene stippellijn B als respectievelijke dalende en stijgende trendlijn en als de kruisende krijtstrepen. Herkent u nu beter de diverse bewegingen?

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!