Wat moet je gestudeerd hebben om beleggers en de beurs te kunnen snappen? Economie? Psychologie of wellicht psychiatrie? Ik denk dat je met een diploma ‘Krijgskunde’, ofwel de leer van de oorlogsvoering een heel eind komt. Hoe kun je met begrippen uit de gevechtsleer de strijd op het Damrak volgen?

Binnen de gevechtsleer is het bedenken van een juiste strategie met bijbehorende tactiek allesbepalend voor het welslagen van een missie. Bij beleggen is dat niet anders. Gelukkig krijgt de actieve belegger daarbij ondersteuning vanuit de charts. De weekchart wordt hierbij geconsulteerd voor de juiste visie en het te bereiken doel. De dagchart wordt ter hand genomen om het juiste pad te bewandelen, mogelijke omleidingen aan te leggen en obstakels uit de weg te ruimen. Conditiemetingen van het veld en signalen uit de omgeving worden hierbij zeer gedisciplineerd geanalyseerd en beoordeeld om vervelende verrassingen te voorkomen.

Een van mijn belangrijkste gevechtswapens is de SMA lijn, de beroemde sleepkabel. Als de gevechtstroepen de lijn zien liggen in het veld, dan worden er eerst enkele verkenners heen gestuurd met de intentie een doorbraak te forceren en vast te stellen of er voldoende terreinwinst richting het noorden geboekt kan worden. Veelal is de strijd heftig in dergelijke situaties. Vijandig tegenvuur door zware beren op de weg kan tot grote verliezen leiden en zelfs tot het afdruipen van de troepen.Een valse trendbreuk leidt in de regel tot vele verminkingen, gewonden en slachtoffers. Maar als een doorbraak door de verkenners wel succesvol verloopt, dan komen zij terug in hun pullbackuitrusting om vervolgens met volle bepakking het ganze leger te begeleiden op weg naar hogere niveaus. De uptrend, pardon, opmars is gestart.

Actieve beleggers die bereid zijn aan het front te strijden, moeten begeleid worden door legerleiders die verstand van zaken hebben als het gaat om het strategische en tactische Damrakspel. Deze leiders weten zich gelukkig gesteund door het arsenaal aan wapens vanuit het technische analyse depot. Dit vergroot in ieder geval de overlevingskans in de financiele arena. Succes met uw eigen strijdplan.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!