In de afgelopen weken is de koers van Shell flink opgelopen, tot zelfs een record stand van 29+. Hoe dat allemaal zo is gekomen is voor een chartist niet van belang, voor hem geldt immers ‘vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van’. Maar wat herbergen de grafieken? Hoe ziet de verwachte koersroute er uit? Waar schuilen de kansen en bedreigingen?

Positief vaarwater
Laat ik beginnen met het duiden van de weekchart. Daar zie ik een aanzwellende  trendmatige beweging, na de recente consolidatiefase tot aan 28,00. Een mooi proces van hogere toppen en hogere bodems zorgt voor een positieve ondertoon, maar wat gaan de bulls doen bij 29+? Gaan ze de ATH scherpstellen? Of vinden ze het wel goed zo en vallen ze terug naar 28,00 om dat als steunzone te testen? Hou de kleur van de candle goed in de gaten, want dat is veelal de eerste indicatie waaruit blijkt wat de spelers van plan zijn.

Lange termijn swings
De maandkaart toont eveneens een positief koersbeeld met grote opgaande en neergaande swings. Er is geen overspannenheid en de indicatoren herbergen nog wel meer stijgingsruimte, dus de 30+ zone lijkt haalbaar. Toch een waarschuwende vinger, want de RSI geeft aan dat het momentum enigszins wegloopt uit de grafiek. Dus ook op dit tijdvenster de kleur van de candle goed in de gaten houden.

Vinger aan de pols
Voor trendvolgende beleggers zien de charts er uitstekend uit en lijkt niets in de weg te staan om de koers verder noordwaarts te stuwen tot boven 30+. De bulls voeren de regie, dus zolang er witte candles worden geproduceerd mogen koopposities worden aangehouden. Mochten er zwarte candles verschijnen, dan is het uit hoofde van Money Management niet verkeerd om deels wat winsten te verzilveren.

BNP Paribas Turbo’s en Boosters van dit fonds

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.