Wat te doen met marktcondities die ogenschijnlijk niet met elkaar stroken, terwijl het wel over hetzelfde item gaat? U begrijpt het al, het aloude tijdvensterconflict. Ook bij het afgeven van een visie kan er verwarring zijn als de meetlatten niet gelijkluidend zijn. Hiermee samenhangend kan de vraag worden gesteld wanneer er nu eigenlijk sprake is van een koersdoorbraak. Sta mij toe u te tracteren op een stukje proza met als afsluiting een mooie oplossing.

Tijdvensteranalyse
Ik vertel u geen nieuws dat er vele beleggers zijn met elk hun eigen tijdvenster, timeframe, ofwel gewenste navigatieniveau, afhankelijk van wens, profiel en mogelijkheden. Dit loopt uiteen van ultra korte intraday posities tot langere termijn posities van enkele weken of maanden. Welnu, dan begrijpt u dat niet op alle velden de routes eensluidend zijn. Een korte termijn bullenparade kan bijvoorbeeld een opleving zijn binnen een langere termijn dalende trend. Het wordt nog ingewikkelder als er meerdere charts tegelijkertijd worden gepresenteerd, met elk hun eigen scenario, waardoor de ene belegger zal kopen en de andere zal verkopen. ‘Tijdvensteranalyse leidt veelal tot verwarring bij beleggers’ is dan ook een van mijn nieuwe oneliners. Staan alle neuzen dezelfde kant op, dan is het relatief makkelijk om te kopen of te verkopen, de meetlatten wijzen immers dezelfe kant op. Het wordt een stuk lastiger bij een tijdvensterconflict.

Doorbraakmetingen
Is er sprake van een opwaartse koersdoorbraak als een rode streep even wordt geslecht? Of bij enkele intraday candles boven de streep? Een slotkoers boven rood? Een of meerdere witte candles boven de weerstand? U ziet, mede afhankelijk van uw meetlat kunt u een keuze maken, waarbij de mate van bevestiging een belangrijke rol speelt. In de praktijk is het wellicht het handigste om met Money Management technieken te werken, in dit geval een opbouw strategie. Ga mee met de bull in zijn uitbraakpoging met in eerste instantie een bescheiden positie. Naarmate er meer bevestiging komt, kun je de positie uitbreiden. Een grotere positie naarmate de bull zijn grip op het veld verstevigt. Eigenlijk wel logisch toch?

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!